1 din 6 cupluri luptă cu infertilitatea

by Bianca Baraboi

În România 1 din 6 cupluri se luptă cu infertilitatea, o statistică destul de îngrijorătoare. Dar important este să fie determinate cauzele, asta pentru că multe dintre ele au și soluții.

Alina Bordea, specialist infertilitate: Dacă vorbim de infertilitate de cauză masculină, atunci cauzele pot fi de natură obstructivă, adică probleme de blocaj la nivelul tractului reproductiv masculin, sau probleme hormonale. Acestea două duc la formarea deficitară a spermatozoizilor sau la o spermogramă modificată și din acest motiv sarcina nu apare.
Dacă vorbim despre infertilitatea de cauză feminină, atunci cauzele sunt multiple și putem să discutăm foarte mult despre fiecare.
Aș începe cu probleme ale uterului: de exemplu sunt fibroame uterine, polipi, inflamații la nivelul uterului, deci patologie uterină care ne împiedică să avem o sarcină. Urcăm mai sus la trompele uterine. Trompele uterine sunt niște conducte fine, niște organe vii care ajută la întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul, iar acestea dacă sunt blocate, sau pline cu lichid, sau inflamate iarăși sarcina nu apare. Nu în ultimul rând patologia ovariană este incriminată fiind cauză de infertilitate, și anume atunci când vorbim de o rezervă ovariană scăzută, așa cum e cazul femeilor peste 35-40 de ani, sau în unele cauze excepționale și paciente mai tinere, sau la polul opus, pacientele cu o rezervă ovariană foarte bogată și anume sindromul de ovar micropolichistic, iarăși ne aflăm în fața unei infertilități.

Și boala secolului, endometrioza, care afectează cam 1 din 10 femei, este o cauză. Cu un screening periodic probleme pot fi depistate din timp. Este foarte important controlul anual la ginecolog și eventual să se evalueze rezerva ovariană. Cu o simplă ecografie transvaginală se poate ști cu precizie potențialul reproductiv al unei femei.

În funcție de cauzele determinate de specialist tratamentele pot fi diferite : de la schimbarea stilului de viață până la intervenții chirurgicale sau fertilizare in vitro.

Alina Bordea, specialist infertilitate: De la monitorizări ale ovulației și contacte sexuale regulate acasă, până la inseminarea intrauterină care înseamnă plasarea de spermă în interiorul uterului, la fertilizare in vitro care înseamnă apariția, formarea embrionului în laborator, și ulterior mutarea acestuia în interiorul uterului mamei, până la testare genetică preimplantatională, și alte teste genetice mai complexe.

Stresul emoțional rămâne o componentă de neignorat. E bine de știut totuși că există o serie de strategii care pot crește șansele de a obține o sarcină.

Aflați mai multe în emisiunea Sănătate cu Stil, prezentată de Luciana Indre.

Sănătate cu Stil vă așteaptă în fiecare sâmbătă de la ora 11 pe Prima TV!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza