Pe 14 septembrie se sărbătorește Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Mai mult de atât, 14 septembrie este considerată totodată data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei
Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci este marcată prin post aspru. Crucea este un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului, iar sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la data de 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin.
In această zi, în zonele viticole se începe culesul viilor iar în alte zone se bat nucii şi se adună din pădure ramurile de alun.
În calendarul popular, această sărbătoare mai poartă şi numele de Ziua Şarpelui. În popor se crede că în această zi şerpii şi alte reptile încep să meargă în ascunzişurile subterane, unde vor hibernă până în primăvară următoare.
Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug se păstrează în portofel monede sfințite.