Pe 2 februarie sărbătorim Ziua internațională a Clătitelor, o sărbătoare pornită de la exemplul Belgiei și Franței, două țări vestite pentru clătite și pentru bucuria pe care o afișează în ziua de La Chandeleur.
De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii ?
Rețeta este una simplă: se obţin foarte uşor prin coacerea unui aluat făcut din făină, ouă, apă, lapte şi sare. Uneori chiar și fără ou. Pot fi umplute cu dulceţuri, ciocolată, brânză sau carne.
Dar istoria lor nu e la fel de simplă.
E binecunoscut faptul că acestea se află printre cele mai populare și iubite deserturi din toată lumea. Se spune că ar data încă din epoca neolitică, aproximativ 10.000 de ani î.Hr., o epocă în care oamenii coceau pe pietrele fierbinți. Aveau un amestec creat din semințe măcinate și apă, iar rezultatul era o pâine nedospită, care semăna cu turtele pe care le cunoaștem azi.
De la descoperirea pâinii dospite, grecii sunt cei care au împrumutat această idee și primii care au început să pregătească și produse de patiserie, incluzând clătitele (în acea perioadă acestea erau doar un amestec de pâine, miere și ulei). Metodele îmbunătățite de coacere au fost împrumutate de către romani și, prin urmare, grecii și romanii sunt considerați primii oameni care au consumat clătite și care au contribuit la inventarea acestui desert.
Cu timpul, clătitele au luat diferite forme, fiind împrumutate încet de către toate popoarele și au trecut testul timpului, ajungând azi un desert foarte apreciat.
O specialitate a regiunii Bretania din nord-vestul Franței
Clătitele, așa cum le știm noi azi, provin din nordul Franței, din regiunea Bretania. Există numeroase preparate cu clătite originare acestei regiuni, cunoscută drept patria clătitelor. Clătitele realizate în această regiune, au devenit foarte cunoscute datorită combinațiilor delicioase, ce conțin atât ingredinente dulci, cât și sărate.
Ba mai mult, pentru Bretania, clătitele au devenit chiar un simbol, însă și pentru Franța. Există chiar și o sărbătoare „La Chandeleur” ce are loc pe 2 februarie și a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor”.
Și în Anglia există o sărbătoare dedicată clătitelor și poartă numele de „Pancake Day”, „Pancake Tuesday” sau „Shrove Tuesday”, care este considerată Ziua Internațională a Clătitelor în mai multe țări.
Festivalul clătitelor
În țara noastră, are loc… Festivalul clătitelor! Este o sărbătoare ce are loc în județul Brașov, înainte de intrarea în Postul Paștelui. Acest festival al clătitelor este un bun prilej pentru ca oamenii din această comunitate să se întâlnească și totodată festivalul marchează și trecerea de la iarnă la vară.
Știai că…? despre clătite
- Nu se știe cu exactitate dacă cine a inventat clătitele a făcut-o prin experimentarea cu ingrediente sau dacă a fost doar o întâmplare, însă știm că peste 100 de milioane de clătite sunt consumate în Anglia cu ocazia Zilei Internaționale a Clătitelor;
- Tot în Anglia sunt consumate peste 52 de milioane de ouă pentru Ziua Internațională a Clătitelor;
- Există peste 400 de varietăți și combinații de clătite, însă clătitele tradiționale și cele cu ciocolată sunt printre cele mai consumate;
- În Antichitate, grecii numeau clătitele „taganites” sau „tiganites”, după numele tigăii în care acestea erau făcute;
- Cea mai mare clătită din lume a fost realizată în anul 1996, în regiunea Greater Manchester din Anglia și a fost inclusă în Cartea Recordurilor. Clătita avea diametrul de 15 metri și cântărea cât un elefant african (trei tone);
- Tot în regiunea Greater Manchester, orașul Manchester este casa unde se pot găsi unele dintre cele mai scumpe clătite din lume, acestea costând aproximativ 1.300 de dolari;
- În România, există o sărbătoare numită „Festivalul Clătitelor” ce are loc în județul Brașov;
- Există foarte mulți oameni ce consumă clătite sărate pe post de mic dejun;
- În Dubai se vinde cea mai scumpă clătită din lume, costă 25.000 de euro și este presărată cu aur comestibil;
- „Olney Pancake Race” este o cursă anuală de clătite ce datează din anul 1445 și are loc în orașul Olney din Anglia.
sursa info: twinkl.ro