26 august, Ziua Internațională a câinelui – de ce e bine să ai un câine

by Bianca Baraboi

Câinele este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului de sute de ani. Indiferent de rasă, dimensiune sau aspect, acesta rămâne cel mai iubit animal de companie din istorie.

În fiecare an, pe 26 august este sărbătorită Ziua Internațională a câinelui – ziua a fost instituită pentru a celebra dragostea pentru patrupedele, care sunt alături de stăpânii lor la bine și la rău.

Un studiu australian spune că un câine care a primit hormonul oxitocină, cunoscut drept hormonul fericirii și al iubirii, a avut rezultate mai bune față de alte animale, găsind mai repede recompensele ascunse de stăpân. Astfel primind de la oameni dragoste și afecțiune, câinele a devenit cel mai bun prieten al omului.

Devotamentul câinelui este bine cunoscut în istorie. Cu toții am auzit de povestea câinelui Hachiko, care a rămas cunoscut pentru devotamentul și iubirea absolută pentru stăpânul său. Dar ca Hachiko probabil au fost mulți. Un lucru e cert însă: cu siguranță pentru fiecare persoană care deține un câine, povestea lor este specială.

De ce e bine să avem un câine?

Beneficiile aduse de animalele de companie sunt multe. Câinele, ca și pisica de altfel, ajută omul să reducă stresul, poate încuraja interacțiunea socială, te ajută să faci mișcare, îți îmbunătățește starea de spirit, scade șansele apariției depresiei, poate ridica nivelul de serotonină și dopamină. Pacienții cu infarct miocardic care dețin un animal de companie, pot supraviețui mai mult decât cei care nu au un animăluț și de asemenea, posesorii de câini au un sistem imunitar mai puternic.

Astăzi câinii sunt prezenți în viața oamenilor în diferite forme, existând chiar clase de fitness care folosesc cățelușii în timpul exercițiilor. Vă reamintim aici de Puppy Yoga, o clasă care aduce împreună oamenii și cățeii. De la starea de bine fizică și până la cea psihică, cei care au încercat puppy yoga, spun că este o nouă formă de terapie pentru suflet.

Pentru un cățel și un prieten sănătos, specialiștii ne recomandă să îi ducem frecvent la veterinar, să le facem vacccinurile regulate, să fie sterilizați, să fim atenți la ce mănâncă și cel mai important, să le dăruim iubire și afecțiune.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza