27.880 de locuri pentru admiterea din vară la UBB

by Bianca Baraboi

Oferta educațională a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a fost prezentată oficial, miercuri, 26 iunie 2024, de către rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David și prorectorii, prof. univ. dr. Bálint Markó, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, respectiv conf. univ. dr. Christian Săcărea.

UBB scoate la concurs, la admiterea din vară, pentru anul academic 2024 – 2025, 27 880 de locuri, la nivel licență, masterat, doctorat, precum și la învățământ la distanță și cu frecvență redusă.

„Dacă aș fi absolvent de liceu, cu Bacalaureat și aș vrea să studiez în România, aș alege Universitatea Babeș-Bolyai. Și vă spun de ce aș alege această universitate, încercând să fiu cât mai puțin subiectiv. În primul rând, în România, UBB, întotdeauna, a fost printre primele universități, dar, de câțiva ani buni, este prima universitate a țării prin mărimea pe care o are, istoria veche și prin poziția în rankingurile internaționale. Oricum te uiți la metarankinguri (https://shorturl.at/KTQZ6), din 2016, suntem prima universitate a țării. De asemenea, aș spune că, dacă ieșim din România și ne uităm la nivel european, UBB are un campus extins. Avem campusul nostru în UBB, dar prin alianța EUTOPIA avem un campus la Gottenburg, în Suedia, avem un campus la Dresda, în Germania, avem campus la Paris, în Franța și avem campusuri în Marea Britanie, Belgia, Spania, Portugalia, Italia și Slovenia. În această alianță, ideea este ca studenții unei universități să circule în campusurile celorlalte universități, la diverse niveluri de studii, licență, master sau doctorat. În plus, acest lucru este asigurat la UBB de faptul că are cel mai mare grant de deplasări internaționale, din România, în programul Erasmus. Tot la nivel european, UBB este pe poziția 15 între universitățile din Europa de Est, ca performanță academică și este universitatea europeană cea mai complexă, din punct de vedere multicultural. La nivel internațional, UBB se află între primele 3 – 5% universități ale lumii și are specialiști între cei mai citați 1% sau 2% oameni de știință ai lumii. Acestea sunt unele dintre motivele principale pentru care, dacă aș fi un tânăr absolvent de liceu, aș alege UBB, dublat de faptul că UBB are sediul central în Cluj-Napoca, un oraș frumos, oricât de critici am mai putea fi, pe alocuri. Este orașul cu cea mai mare rată de dezvoltare socio-economică din Europa, conform unei analize a Băncii Mondiale și cel mai bun oraș academic din România, conform ranking-urilor de profil. Există mitul că toate sunt foarte scumpe în Cluj-Napoca. Spun că este mit, pentru că nu sunt mult mai scumpe decât în București, Iași sau alt centru universitar mare și, dacă vrei să cauți, poți găsi „căi studențești” de a trăi decent, ca student”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. Daniel David a mai precizat că la UBB se pune accent pe excelență, dar și pe incluziune, consolidând domeniile de interes, prin înființarea unor specializări noi, unele în premieră în România. Mai mult, incluziune înseamnă și șansa studenților de a studia la programele de învățământ la distanță și fără frecvență, exact cum se întâmplă la marile universități din Europa.

Noutatea admiterii din acest an este dată de specializările noi, atât la nivel de licență, cât și la master, în domenii considerate prioritare, pentru România. Specializările noi, la nivel licență, sunt în cadrul Facultății de Matematică Facultatea de Matematică și Informatică – UBB Cluj-Napoca – Ingineria Informației, 4 ani, cu predare în limbile engleză și maghiară, respectiv Inteligență Artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză. Cea de a patra specializare nouă este Servicii și Politici de Sănătate Publică, 3 ani, cu predare în limba română, în cadrul FSPAC – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

La nivel de masterat, specializările noi sunt la:

Facultatea de Litere UBB Cluj-Napoca – Studii și cercetări est-asiatice – cu predare în română, chineză, coreeană, japoneză

FSEGA,Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca – Health Economics, în limba engleză, o premieră în România și Management bazat pe date, în limba maghiară

Facultatea de Istorie si Filosofie UBB – Securitate globală și politicile privind drepturile omului, în limba engleză.

La nivel de doctorat, vor exista două sesiuni de admitere și sunt puse la dispoziție, atât locuri bugetate și cu bursă, pentru doctoratul științific, cât și locuri fără bursă sau cu taxă, pentru doctoratul profesional.

Perioada de admitere la UBB: 15 – 31 iulie 2024 – https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza