Viața după cancer: Povestea supraviețuirii și a speranței
Poate că e un cuvânt greu, unul pe care mulți se feresc să-l rostească. Cancerul nu este doar o boală, ci o realitate dură cu care mii de oameni ajung să se confrunte zilnic. Fie că au învățat să lupte cu el, să-l accepte sau să-l renegocieze pe parcurs, fiecare poveste de supraviețuire este o mărturie vie că se poate: există viață și după cancer!
Statisticile arată cât de profundă este această realitate. La nivel global, se estimează că 1 din 6 decese este cauzat de cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În fiecare an, peste 19 milioane de oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar numărul este în creștere. În România, aproximativ 98.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual, iar cele mai frecvente tipuri sunt cancerul de plămâni, sân, colon și prostată.
Există însă cifre și de cealaltă parte. Cifre ale celor care au câștigat această bătălie, sau călătorie cum o numesc câțiva. Un lucru este cert: sprijinul face diferența. Cu ajutorul comunității și al organizațiilor care oferă suport emoțional și practic, drumul prin această încercare devine mai ușor. Există numeroase asociații și grupuri de suport care ajută persoanele afectate de cancer, oferind informații, consiliere și încredere pentru a merge mai departe.
Astăzi, 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, un moment dedicat celor care au experimentat această boală, dar și celor care continuă să lupte. Este ziua în care poveștile lor pot deveni o sursă de inspirație pentru cei care se află încă în mijlocul acestei lupte. Cei care au reușit să învingă boala devin călăuze și un ghid prețios pentru cei aflați la începutul drumului.
În rândurile următoare, aflăm poveștile unor adevărați luptători, oameni care nu au cedat niciodată. Printre ei se numără și membrii Asociației Oameni Buni, care oferă nu doar sprijin, ci și un exemplu de curaj, determinare și reziliență. Câțiva dintre ei au ales să ne împărtășească poveștile lor, pentru a inspira. Pentru a da curaj. Pentru a arăta că se poate.
Fiecare poveste este o lecție despre viață și speranță, un exemplu că împreună putem trece peste orice încercare și că trebuie să Trăim Clipa.
„Nu exista cuvântul CANCER în vocabularul meu, auzisem, știam că există, dar nu îl vedeam.
O SECUNDĂ, un CUVÂNT – atât a fost nevoie ca tot universul meu să se prăbușească.
Tot o SECUNDĂ, dar acum, cu un impuls, m-am ridicat și la 40 de ani mi-am început a doua VIAȚĂ, era DESTINUL.
Azi, mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru tot ce a venit în viața mea, pentru omul care sunt azi și pentru cât am crescut în acești 2 ani.
Azi, de Ziua Internațională a Cancerului, pot spune: Cancerul nu este o sentință, cu ajutorul controalelor periodice, acesta poate fi depistat la timp, iar șansele ca acesta să fie învins cresc!
Să ne iubim pe noi, să ne iubim destinul!”
Ramona, Cancer Ovarian, 42 de ani.
„În acea noapte, am început să mă gândesc la cât de fragilă este granița dintre lumea celor bolnavi și lumea celor sănătoși” – Suleika Jaouad – „Între cele două lumi”.
La fel ca Suleika Jaouad, mi-am pus mereu aceeași întrebare. Iar răspunsul, invariabil, rămâne același: o linie fină, fragilă, care de multe ori depinde doar de tine. 🌸 Ca pacient oncologic, realizezi cât de prețioasă și fragilă este viața. 🌿 Însă noi suntem cei responsabili de ea.
Un control făcut la timp, un set de analize regulate, pot face diferența. 🩺 Când cancerul este depistat în stadiu incipient, poți fi salvat. 💪 Iar dacă tratamentul este soluția care îți poate salva viața, îl accepți cu încredere. 🌟 Așa a fost și în cazul meu. Continui tratamentul și cred în el. 🌈
Nu trebuie să te lupți cu cancerul – a te lupta cu el ar însemna să te lupți cu propriul corp. 🤝 În schimb, trebuie să îți oferi libertatea de a crede. 🌟 De a crede că, prin controalele regulate și tratamentele corecte, beneficiezi de cel mai bun sprijin – unul care îți devine prieten, nu inamic. 🫶
Cum îmi spunea o prietenă: „Când telefonul mă avertizează că e timpul să iau pastila, simt că mă sună viața.” 📞❤ Da, viața ne sună! Ne îndeamnă să facem controale, să urmăm tratamente, să avem grijă de noi. 🌻 Totul pentru a fi sănătoși!
Mergi la medic, află că ești bine!”
Ghira Claudia, cancer de sân.
„Ziua aceasta pe care, poate, aș fi vrut să nu o trăiesc.
Dar este ziua mea, iar azi o sărbătoresc pentru a treia oară!
Pe an ce trece, îmi dau seama că sunt o învingătoare. Și mai mult decât atât, învăț cât de mult avem nevoie să credem că va fi bine.
Așa că stau azi în fața voastră și vă spun: va fi bine!
Va fi bine dacă avem grijă de noi, cu blândețe și iubire!
Va fi bine dacă înțelegem că sănătatea și boala sunt deseori în mâinile noastre!
Va fi bine dacă mergem la medic atunci când ceva este altfel!
Va fi bine dacă înțelegem cât de prețioase sunt programele de screening – un dar care ne poate salva viețile!
Va fi bine dacă, în drumul prin această viață, alegem să agonisim în suflet mai mult decât în conturi!
Va fi bine dacă ne strângem în brațe!
Va fi bine dacă iubim. Și mai ales, dacă învățăm să ne iubim pe noi!
Va fi bine dacă ne asumăm rolul principal în propriile vieți!
Va fi bine dacă privim spre cer și credem cu toată ființa noastră că limita este doar acolo, în înalturi!
Chiar și atunci când viața ne aduce în fața unui diagnostic greu, putem găsi o formă de vindecare. Poate că nu vom controla întotdeauna corpul, dar putem alege să ne vindecăm sufletul. Acceptarea, iubirea și împăcarea cu noi înșine sunt cele mai mari daruri pe care ni le putem oferi.
Așa că vă spun din toată inima mea: va fi bine. Nu perfect, nu fără provocări, dar va fi bine. Pentru că avem puterea de a transforma fiecare zi într-un pas spre lumină. Și această lumină, dragii mei, este în fiecare dintre noi.”
Sorina Fetche, cancer de plămân, 47 de ani
“La mulți ani mie! 😀
Nu e ziua mea de naștere, aceea e pe 1 aprilie (aștept cadouri mari, multe și faine de la voi). Azi sărbătoresc o altfel de zi. Recent s-au împlinit 2 ani de când am încheiat tratamentul oncologic, iar cu această ocazie am creionat câteva gânduri:
– Cancerul este o boală grea, dar există o viață frumoasă și plină de sens după un astfel de diagnostic. Am alături zeci de Oameni Buni și minunați care îmi sunt exemplu în fiecare zi;
– Timpul trece repede și în tăcere (asta dacă nu ai o mulțime de remindere pe telefon). Ia-ți pauze, bucură-te de moment și de oamenii care te înconjoară;
– Dacă te doare ceva, mergi la doctor. Dacă doctorul pare mai grăbit, insistă să aibă răbdare cu tine;
– E esențial să înțelegi că programele de screening sunt foarte importante și ne pot salva viața. Nu le neglija;
– Nu te teme și nu te jena să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Prietenii, familia, medicii, asistenții, etc, toți pot face o diferență;
– Ai grijă de tine, atât psihic, cât și fizic. Acordă-ți momente de liniște, fii mai blând cu tine însuți și nu uita să îți oferi iubire.
Azi e 4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului, ziua mea.
„Deși e întotdeauna grozav să crezi în tine și să îți oferi speranță, un mic ajutor din partea celor apropiați poate fi o mare binecuvântare.”
Ștefan Perșe, cancer de rect, 37 de ani
„Astăzi este despre luptă, speranță și renaștere. Este despre noi, cei care am înfruntat cancerul și am găsit puterea să mergem mai departe, dar și despre conștientizarea importanței prevenției!
La 36 de ani, diagnosticul de cancer de col uterin mi-a zguduit lumea. Am trecut prin teamă și nesiguranță, dar și prin momente de putere incredibilă. Cu sprijinul familiei mele și al medicilor, am reușit să lupt. Am avut norocul să descopăr boala într-un stadiu incipient, iar operația și radioterapia au fost esențiale în procesul meu de vindecare.
Această experiență m-a învățat lecții dure, dar mi-a oferit și o perspectivă nouă: sănătatea este cel mai prețios dar, iar prevenția și un stil de viață sănătos sunt esențiale.
Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening, iar depistarea timpurie poate face diferența în procesul de vindecare.
Așadar, haideți să ne informăm, să ne protejăm și să punem sănătatea pe primul loc!”
Iulia Dumitru, cancer de col.
„Într-o zi ca aceasta, în care celebrăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, este important să ne amintim că fiecare pas mic pe care îl facem, fiecare zi în plus, fiecare zâmbet, contează. Contează pentru aceia dintre noi care suntem foști pacienți oncologici și ne monitorizăm periodic starea, contează pentru cei care se confruntă acum cu aflarea diagnosticului, contează pentru aceia care sunt în lungi și istovitoare cicluri de tratament și contează și pentru cei care au ales să ne rămână alături. Cu toate că această luptă poate părea uneori copleșitoare, puterea de a merge mai departe vine din micile victorii și din speranța care nu dispare niciodată.
Vreau să îi încurajez pe cei care trec prin aceste încercări dure, să le spun că există speranță, că există soluții și că niciodată nu sunt singuri.
Să nu uitați că prevenția este cheia și că un diagnostic aflat la timp face diferența.
Să nu uitați că există lumină chiar și în cele mai întunecate momente și că viața merită trăită, chiar și în fața celor mai grele încercări.
Fie ca această zi să fie o sursă de inspirație și de putere pentru toți cei care se confruntă cu cancerul, dar și pentru familiile și prietenii care le sunt alături. Fiecare zi trăită este o victorie, iar voi sunteți adevărații învingători.
Rămâneți puternici și plini de speranță!”
Lili Rakoczi, cancer la sân.