În județul Cluj, 5.022 elevi ai claselor a XII-a și a XIII-a vor susține, începând de luni, 4 martie, simularea Examenului Național de Bacalaureat pentru anul 2024.
Începând de luni și până joi, elevii vor avea în fiecare zi câte o probă specifică:
Simularea examenului național de bacalaureat începe luni, 4 martie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 5 martie 2024, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată de proba la alegere a profilului și a specializării care se se va desfășura miercuri, 6 martie 2024. Joi, 7 martie 2024, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura
maternă.
Simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2024, pentru cei 5.022 de elevi se desfășoară în 58 de centre de examen, organizate la nivelul județului Cluj.
Și anul acesta rezultatele vor fi trecute în catalog doar la cererea elevului sau părintelui.
Rezultatele obținute la simularea examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2024 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. Acestea vor fi comunicate direct elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă, în data de15 martie 2024, conform calendarului Ministerului Educației. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog.
Ca și la simularea pentru clasa a VIII-a elementul nou de anul acesta îl constituie scanarea lucrărilor de la finalul probei, urmând ca acestea să fie evaluate digital.
Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului național de bacalaureat constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor vor fi scanate și încărcate pe platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, urmând ca acestea să fie distribuite, aleatoriu, unor profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.
Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.
Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2024 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
„Simularea examenelor naționale este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a unui examen național, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu încadrarea în timpul de lucru destinat redactării probelor scrise. Deopotrivă, în acest an școlar, în care evaluarea lucrărilor este digitalizată, consider că este binevenită această simulare și pentru cadrele didactice implicate în această activitate, pe de o parte, profesorii asistenți, care vor scana lucrările și le vor încărca în platforma creată de minister în acest scop, iar pe de altă parte, profesorii evaluatori, care se vor conecta pe platformă și vor descărca seturile de lucrări transmise lor spre evaluare. Totodată, simularea
examenului național de bacalaureat permite elevilor și cadrelor didactice elaborarea unui plan de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor, până la data desfășurării examenelor propriu-zise,” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.