5 iunie – Ziua Mondială a Mediului. Ce mesaj a transmis ministrul Mircea Fechet

by Bianca Baraboi

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător (Ziua Mondială a Mediului) este o zi marcată în calendar pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.

Evenimentul este însemnat, celebrat începând cu anul 1974, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite (ONU). Este găzduit în fiecare an într-o țară diferită, cu activității axate pe o temă anume. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător – 2024 are loc în Arabia Saudită, iar conferințele desfășurate vor pune accentul pe regenerarea terenurilor, pe deșertificare și pe rezistența la secetă.

Mesajul ministrului Mircea Fechet pentru români

”Sărbătorim astăzi dragostea și respectul nostru pentru Pământ. Vă doresc ca această Zi Mondială a Mediului să fie un #memento care să sublinieze ideea că fiecare alegere pe care o facem trebuie să aibă în vedere protecția și îmbogățirea mediului înconjurător. Să acționăm cu grijă și #responsabilitate!Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să conștientizăm că nu e prea târziu să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm față de natură, să încercăm să reducem la maximum impactul pe care activitățile și gesturile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business «verzi», iar fermierii şi producătorii mijloace de producţie mai sustenabile.Pământul susține viața pe #Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbării și munții, ne oferă hrana, apa și materiile prime de care avem nevoie pentru a supraviețui. Ce facem însă cu cele peste 2 miliarde de hectare care sunt degradate, afectând peste 3 miliarde de oameni? Ce facem cu ecosistemele vitale și nenumăratele specii care sunt amenințate? În fața secetelor tot mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip, a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină #deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf.Avem obligaţia de a investi în protejarea şi refacerea ecosistemelor, iar şcoala, poate nu e întâmplător că sărbătorim azi și Ziua învățătorului, școala are rolul de a educa, de a pregăti viitori adulţi activi, responsabili cu mediul înconjurător şi implicaţi în acţiuni pentru binele Planetei. Educația pentru mediu este o provocare care presupune #solidaritate, empatie și responsabilitate. Este un țel pe care merită să ni-l asumăm și să-l urmărim prin tot ceea ce facem, în casele, birourile, în școlile și comunitățile noastre. Vă felicit pe toți cei care sărbătoriți Ziua Mondială a Mediului prin acțiuni în teren, dar mai ales pe cei pentru care Ziua Mediului este în fiecare zi!”.

Cine participă la Ziua Mondială a Mediului Înconjurător?

Încă de la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a subliniat că acest eveniment ar trebui privit și ca „Ziua Oamenilor” unde fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv care să contribuie la protejarea planetei noastre. De exemplu, Australia este o țară care participă în mod regulat la acest eveniment. În toată țara sunt organizate evenimente școlare și locale, cum ar fi campanii de curățare, acțiuni de plantare a copacilor și plimbări pe trasee.

De ce sunt importante ecosistemele?

Ecosistemele sunt rețeaua vieții pe Pământ. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele și împrejurimile lor într-un loc dat. Ele există la toate scările, de la o bucățică de pământ la întreaga planetă, și includ păduri, râuri, zone umede, pajiști, estuare și recife de corali. Orașele și terenurile agricole conțin și ele ecosisteme importante.

Ecosistemele ne oferă beneficii neprețuite, printre care se numără și:

  • un climat stabil și aer curat;
  • aprovizionare cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor;
  • sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră;
  • găzduiesc animale sălbatice prețioase.

sursa info: twinkl.ro, Ministerul Mediului – România/Facebook

Te-ar putea interesa si

Comenteaza