Reguli importante pentru masa de Paște. Află ce spune specialistul

by admin

Sărbătorii Paștelui i se dă o mare importanță în ceea ce privește obiceiurile tradiționale.

Noi știm că orice eveniment deosebit este însoțit, în primul rând, de încărcătură emoțională. Sentimentele care ne încearcă sunt cele de bucurie, de dragoste,de recunoștință și întotdeauna dorim să împărțim aceste trăiri cu cei dragi.

Tradițiile și obiceiurile alimentare ale românilor, cu ocazia Paștelui, sunt diversificate și multiple. Dintre acestea putem enumera: cozonacii, pasca, ouăle vopsite, sarmalele, drobul, friptura de miel.

Tehnicianul nutritionist, Angelica Sebe ne transmite câteva recomandări pentru o alimentație echilibrată în această perioadă.

„Este destul de “complicat” pentru organismul uman să proceseze ,mai ales după perioada postului, o cantitate mare și foarte diversificată de alimente ca aceea pe care o consumăm în zilele Paștelui. Pentru ca această sărbătoare să ne aducă, cu adevărat, liniște,sănătate și bucurie, așa cum ne dorim de fiecare dată, trebuie să ne gândim ca ceea ce punem pe masă să fie spre sănătate”, declară Angelica Sebe, pentru Servus, Cluj!

O zi de sărbătoare nu trebuie să difere foarte mult de una obișnuită. Nu este sănătos ca la o singură masă să mâncăm o cantitate de alimente pe care în mod normal am fi consumat-o de-a lungul întregii zile.

Recomandările specialistului pentru masa de Paște:

Tehnicianul nutritionist, Angelica Sebe, subliniaza faptul că grăsimile încetinesc digestia și pot provoca, în combinație cu alte alimente, indigestie. Așadar, sa încercăm pe cât se poate să evităm consumul de lactate, slănină, înghețată și creme.

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat dar variat de alimente preparate culinar pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în trei mese principale și eventual două gustări. Așadar, dacă ne pregătim să avem o masă de sărbătoare, cel mai bine ar fi să o organizăm la prânz și nu seara. Având în vedere că vom mânca cantități mai mari de alimente putem să renunțăm, în acea zi, la gustări și la masa de seară. Rezultă că vom servi un mic dejun ușor, compus din fructe, semințe și eventual cereale.

Masa festivă va putea conține cam 50% glucide, 20% proteine, 30% grasimi. Referindu-ne la cantitatea de calorii, vom putea consuma la această masă, în condițiile specificate mai sus , aproximativ 1500 kcal.

Detaliat: 1ou , 50 g caș, 100 g drob sau alt preparat pe bază de carne , ciorbă de miel 200 ml, sarmale 3 buc sau friptură de miel 150 g cu garnitură de legume, doua felii mici de pâine, o felie de cozonac sau 3 bucăți mici de prăjitură de casă. Este de preferat să consumăm verdețuri si legume: roșii, ceapă verde ,ridichi , pătrunjel, condimente. Aportul mărit de enzime din legume va îmbunătăți procesul digestiv.

Să ținem cont că grăsimile încetinesc digestia și pot provoca, în combinație cu alte alimente, indigestie. Ca urmare, vom renunța pe cât posibil la unt, smantana, slănină, înghețată, creme, maioneză.

De asemenea, vom consuma băuturi în cantitate mică. Apa băută în timpul mesei diluează sucurile gastrice și îngreunează sistemul digestiv. Băuturile alcoolice sunt permise în limita a: 30 ml țuica sau 130 ml vin sau 330 ml bere. Băuturile dulci, carbogazoase nu sunt recumandate.

Grijă deosebită trebuie să avem în ceea ce privește cantitatea de sare adăugată. Toate aceste recomandări sunt bune pentru persoanele sănătoase, care nu suferă de obezitate, diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie. Cei care au diverse boli, care necesită urmarea unui regim alimentar, vor proceda în consecință.

După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor.

Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani.

Sursa foto: mama.md

Te-ar putea interesa si

Comenteaza