Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a devenit primul centru din România certificat de Societatea Germană de Oncologie după ce a reușit în premieră să atingă toate criteriile de calitate tehnice și medicale în vederea acreditării centrelor europene de cancer de sân.
” Este o nouă premieră la nivel național, Centrul de Tumori Mamare din Cadrul IOCN a devenit prima unitate de diagnostic și tratament certificată internațional prin această acreditare la Societatea Germană de Oncologie. Practic, a fost un proces care a debutat în urmă cu mai bine de trei ani, în luna iunie 2021. A fost un proces extrem de intens și laborios, primul audit a avut loc în luna decembrie 2022. Sigur că la nivelul institutului exista cea mai mare parte dintre cerințele Societății Germane de Oncologie pentru a putea deveni membri afiliați ai societății. (…) Auditul final a avut loc în luna decembrie 2024 și în luna martie am primit certificarea, prin care Centrul de Tumori Mamare al IOCN a devenit membru cu drepturi depline al Societății Germane de Oncologie”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, managerul IOCN, dr. Cătălin Vlad.
Potrivit chirurgului clujean, Patriciu Achimaș-Cadariu, recunoașterea internațională primită de centrul de tumori mamare din cadrul institutului reprezintă o certificare a unui efort constant al reprezentanților institutului pentru a-și îmbunătăți protocoalele astfel încât acestea să ajungă la standardele centrelor precum cele din sistemul medical german.
” Înseamnă că oferim tuturor pacienților aceeași cale, aceeași calitate, aceleași proceduri, aceleași modalități prin care să se ajungă la o decizie terapeutică optimă și ulterior să parcurgă pașii de terapie, astfel încât să se obțină cea mai bună supraviețuire în condițiile unei calități a vieții care să fie infinit mai bună decât ce aveam înainte. (…) Atunci când ai date poți să ajuți cu adevărat pacienții. Datele de la registrul instituțional, trimise în studii internaționale ne-au arătat, în urmă cu zece ani, că supraviețuirile noastre, din diverse motive, sunt sub media europeană. Atunci, se impunea o intervenție și intervenția aceasta s-a făcut pas cu pas prin îmbunătățirea protocoalelor, medicamente. Toate s-au petrecut, în ceea ce privește cancerul de sân, într-un context care a existat de mai bine de două decenii în institutul nostru”, a declarat profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, în cadrul conferinței.
Reușita IOCN Cluj de a atrage recunoaștere internațională privind activitatea combaterea tumorilor mamare a fost întâmpinată cu laude din partea autorităților centrale, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila adresând totodată felicitări profesioniștilor din cadrul instituției pentru obținerea certificării internaționale.
” Este o recunoaștere a calității profesionale a medicilor de la IOCN, institut care este un lider în domeniul tratamentului cancerului. Recunoașterea internațională este rezultatul activității medicilor de aici, dar este importantă pentru și paciente pentru că li se oferă o șansă la supraviețuire și la creșterea calității vieții”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila într-un mesaj adresat membrilor institutului.