Săptămâna Luminată – tradiții, obiceiuri și zile în care nu e voie să speli

by Bianca Baraboi

Săptămâna Luminată, prima săptămână după Paște, este una dintre cele mai sfinte și încărcate de simboluri perioade din calendarul creștin-ortodox. În aceste șapte zile, creștinii se bucură de Învierea lui Hristos și păstrează obiceiuri care vorbesc despre speranță, purificare și renaștere. Este o săptămână în care cerurile rămân deschise, iar lumina învierii pătrunde în suflete și case.

Ce este Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată începe imediat după Duminica Paștelui și durează șapte zile, până la Duminica Tomii. Numele ei vine dintr-un obicei vechi, când cei botezați în noaptea de Înviere erau numiți „luminați” și purtau haine albe, simbol al sufletului curățat. În biserici, ușile altarului rămân deschise toată săptămâna, semn că prin Înviere, porțile Raiului sunt deschise pentru toți.

Această săptămână nu este doar un timp al bucuriei, ci și al respectului profund față de divinitate, motiv pentru care anumite activități – precum spălatul rufelor sau munca grea – sunt evitate.


Tradiții și obiceiuri în fiecare zi din Săptămâna Luminată

Lunea Albă – Ziua Raiului deschis

Se spune că cine moare în această zi merge direct în Rai. Este ziua în care finii își vizitează nașii, iar în unele zone, oamenii se stropesc cu apă curată, simbol al purificării.

Marțea Albă – Ziua odihnei și a amintirii

Se păstrează un ton liniștit. Nu se spală rufe și nu se muncește în gospodărie. Se oferă pomană pască și vin roșu pentru sufletele celor adormiți și se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște.

Miercurea Luminată – „Nunta șoarecilor”

Este ziua în care femeile nu au voie să muncească, altfel se crede că gospodăria va fi invadată de șoareci. Este și o zi de „harți”, așa că se poate mânca de dulce, chiar dacă e miercuri.

Joia Verde – Ziua binecuvântării grădinilor

Este o zi dedicată naturii. Nu se lucrează pământul pentru a feri culturile de gândaci și secetă. În unele zone, gospodarii cară 44 de găleți de apă și aprind lumânări în grădină pentru belșug.

Vinerea Scumpă – Izvorul Tămăduirii

Zi închinată Maicii Domnului, în care se sfințește agheasma. Credincioșii se stropesc cu apă sfințită pentru sănătate și vindecare. Mănăstirile și bisericile cu izvoare sfinte devin locuri de pelerinaj.

Sâmbăta Luminată – Ziua liniștii

Este singura sâmbătă din an în care nu se fac parastase. Este o zi liniștită, dedicată rugăciunii și reculegerii. Morții sunt pomeniți a doua zi, în Duminica Tomii.

Duminica Tomii – Credința reînnoită

Această zi amintește de momentul în care Apostolul Toma s-a convins de Învierea lui Hristos. În multe locuri, credincioșii duc la biserică ouă roșii și colaci, pe care le lasă să plutească pe apă în memoria celor plecați dintre noi.


Superstiții și interdicții – Când nu ai voie să speli sau să muncești

În Săptămâna Luminată, rufele se spală doar miercuri, joi și sâmbătă. Luni și marți sunt considerate zile sfinte – a doua și a treia zi de Paște – iar vinerea este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. În aceste zile, credincioșii se abțin de la munci grele și respectă liniștea și sacralitatea perioadei.

Se spune că cine moare în această săptămână merge direct în Rai, fără a fi judecat. De aceea, slujbele de înmormântare sunt mai scurte și poartă amprenta Învierii, nu a durerii.

De asemenea, în această săptămână nu se fac nunți și nu se țin parastase – totul este învăluit în lumină și bucurie. Este o perioadă de har, în care accentul cade pe binecuvântare, curățare sufletească și apropiere de Dumnezeu.


Izvorul Tămăduirii – Sărbătoarea cu apă făcătoare de minuni

Vinerea din Săptămâna Luminată este dedicată Izvorului Tămăduirii. Tradiția amintește de un miracol al Maicii Domnului, care i-a arătat împăratului Leon un izvor cu apă vindecătoare. În această zi, mii de credincioși merg la biserici și mănăstiri pentru a lua agheasmă. Locuri precum Mănăstirea Ghighiu sau Biserica Greacă din Brăila sunt cunoscute pentru izvoarele sau icoanele făcătoare de minuni.


Săptămâna Luminată – o săptămână de trăit cu sufletul curat

Această săptămână nu este doar o extensie a sărbătorii pascale, ci un prilej de a ne reaminti cât de prețioasă este lumina credinței, puterea speranței și binecuvântarea vieții. Este o perioadă de odihnă sufletească și de recunoștință pentru darul Învierii.

În Săptămâna Luminată, lumina nu vine doar din candele sau icoane, ci din inimile oamenilor care cred, iubesc și speră.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza