În contexul epidemiei de coronavirus Ministerul Educației a luat decizia ca desfășurarea activităților școlare să continue tot în sistemul online. Practic, elevii nu vor mai reveni la școală.
Cadrele didactice, reprezentanți ai instituțiilor locale, mediatori și voluntari, vor încerca să ajungă și în comunitățile izolate pentru a transmite în format tipărit fișe de lucru pentru a nu-și ieși cu totul din ritm acei copii. La nivelul municipiului Cluj-Napoca s-au strâns în jur de 2.300 de tablete. Conform inspectorului șef al Inspectoratului Județean Cluj acestea sunt deja în posesia copiilor. În județ, zilele acestea vor fi livrate în jur de 50 de echipamente obținute din donații și sponsorizări.
„Am discutat acest lucru cu directorii, comunicăm și cu primarii pentru a susține demersul școlilor pentru a asigura materialele necesare desfășurării în bune condiții a acestor activități. Mă refer la măști, mănuși și dezinfectant. De asemenea discutăm pentru a identifica soluții pentru comunicarea la internet a acelor localități care nu dispun de această conexiune. La nivelul municipiului Cluj-Napoca am lansat un apel către toți cei care pot susține prin donație de echipamente în stare bună de funcționare, știam că resursele sunt limitate pentru achiziția de echipamente noi în această perioadă. Domnul primar a alocat sumele necesare școlilor care au solicitat pentru a cumpăra tablete elevilor. Sunt și alte Primării în județ care au făcut sau sunt pe cale de a face acest efort. De asemenea, sunt firme de IT care au venit spre noi cu echipamente și în aceste zile se distribuie școlilor ceea ce am reușit să obținem din donații și sponsorizări”, mai spune Marinela Marc.
Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Județean Cluj, Marinela Marc, creșele, grădinițele și școlile din județul Cluj rămân închise, însă toți elevii vor avea mediile încheiate deoarece s-au găsit soluții pentru toate situațiile care pot exista în cataloage în acest moment.
„Sunt foarte multe aspecte care vizează atât modul de încheiere al situațiilor școlare, cât mai ales, modul de desfășurare a examenelor pentru perioada următoare. Toți elevii, părinții și cadrele didactice trebuie să fie liniștiți pentru că Ministerul a gândit soluții pentru toate situațiile care pot exista în cataloage în acest moment. Pentru elevii care au o singură notă sau care nu au nici o notă. Sunt soluții astfel încât ei să își încheie situațiile școlare. Ceea ce contează este comunicarea permanentă între cadrele didactice, elevi și părinți astfel încât cei care doresc să primească note (în condițiile în care s-au desfășurat activități în online în această perioadă), de comun acord să poată fi notați. Cei care nu au note suficiente să se găsească formule de evaluare agreate de toate părțile, iar cei care nu au avut în niciun fel acces la activități de învățare să li se poată încheia situația în baza mediilor din semestrul I”, declară pentru Servus Cluj, Marinela Marc, inspectorul șef al Inspectoratului Județean Cluj.