Într-o conferință de presă susținută de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a specificat faptul că fermierii vor putea să obțină din 15 mai, din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), adeverințele necesare contractării de credite bancare pentru finanțarea activităților curente.
„Pentru a facilita accesul fermierilor la creditare în condiții avantajoase, APIA împreună cu băncile comerciale, dar și cu fondul de garantare, au încheiat convenții în așa fel încât, pe baza adeverințelor emise de APIA, fermierii să aibă acces la credite cu o dobândă ROBOR de 2%. Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate, atât din FEGA cat și pentru FAD. Suma totală pe care fermierul o va primi ca și subvenție în această perioadă. Adeverințele vor fi eliberate pe 15 mai 2020, cu două luni mai devreme decât anul trecut, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor afectați de evoluția pandemiei coronavirus”, a declarat Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
De asemenea, Adrian Oros a anunţat că va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre. De pe urma acestor produse, fermierii şi procesatorii români au avut stocuri foarte mari. Miercuri, 13 mai, va avea loc o nouă discuție în cadrul videoconferinţei cu miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană, unde se vor analiza măsurile luate de către CE.
„Voi cere în plus faţă de ceea ce s-a obţinut până acum la Comisie, în şedinţa de miercuri, următoarele: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Fermierii noştri și procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că în 2015 şi 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia”, a încheiat ministrul.
Sursa foto: fermieriinromania.ro