Părerile parlamentarilor clujeni sunt împărțite când vine vorba de prelungirea stării de alertă. În timp ce unii fac apel public la un vot favorabil pentru menținerea restricțiilor, alții așteaptă părerea specialiștilor în timp ce o a treia categorie respinge categoric menținerea stării de alertă.
“Prelungirea stării de alertă este necesara pentru sănătatea românilor, pentru a nu irosi efortul făcut până acum pentru a ține epidemia sub control. Fac apel la toți parlamentarii clujeni responsabili să voteze prelungirea stării de alertă și să nu uite că această măsură a Guvernului Orban a fost luată ca urmare a unor analize obiective si a sfaturilor medicilor și epidemiologilor. Deciziile ce țin de sănătatea românilor sunt mai importante decât orice calcul politic . Cei care vor să pună punct stării de alertă vor de fapt să pună în pericol sănătatea și viața românilor. Guvernul trebuie să aibă toate pârghiile legale pentru a se lupta cu virusul din comunități deoarece pandemia nu a trecut”,
a scris senatorul PNL Marius Nicoară pe o rețea de socializare.
Președintele Comisiei de Sănătate a Senatului, senatorul UDMR Laszlo Attila a făcut o analiză a perioadei pe care o trăim, una în care relaxarea poate interveni dar treptat. “Sunt lucruri pozitive și îmbucurătoare. De o perioadă, din totalul testărilor săptămânale, numărul persoanelor infectate este sub 2 procente. Numărul însănătoșirilor este mai mare decât numărul îmbolnăvirilor. Dar apar și focare noi. Bucureștiul a preluat poziția de lider din cauza aglomerării. La această oră avem 4000 de cazuri active, probabil mai sunt 40.000 sau chiar 100.000 de cazuri pe care nu le cunoaștem și care sunt printre noi. Deocamdată cred că se mai impune prelungirea stării de alertă dar aștept Hotărârea de Guvern să văd care sunt măsurile”, a declarat pentru Servus Cluj senatorul Laszlo Attila.
Alți parlamentari clujeni mai cer timp de gândire și apelează la expertiza epidemiologilor.
“Încă nu am luat o decizie. Trebuie să avem o decizie comună și la Camera Deputaților și la Senat, trebuie să ne consultăm cu experți. Nu vreau să îmi dau acum cu părerea, eu mă voi baza pe opinia epidemiologilor”, a precizat deputatul UDMR Csoma Botond. O opinie similară este împărtășită și de fostul președinte PSD Cluj, Horia Nasra. “E o dezbatere bună în societate. Contează pentru mine părerea medicilor și a celor care se ocupă de managementul crizei și părerea oamenilor. Am făcut un soi de sondaj pe facebook în care am întrebat oamenii de acest subiect iar peste 90 la sută s-au pronunțat pentru înlăturarea restricțiilor. Am discutat cu medici și majoritatea are o reticență. Nu sunt hotărât astăzi. Dialoghez cu cât mai multe lume”, a spus deputatul PSD, Horia Nasra.
La polul opus se situează deputatul independent Adrian Dohotaru. “Votez împotriva prelungirii stării de alertă și sunt consecvent cu pozițiile mele din trecut când nu am votat nici pentru starea de urgență, nici pentru starea de alertă. Dacă pandemia se răspândește, se poate vota o lege specială legată de purtarea măștilor în spații închise, nu trebuie să prelungim starea de alertă. Criza economică trebuie să ne preocupe acum și sper ca guvernul liberal să nu rateze șansa ieșirii din criză printr-un Green Deal pentru România, adică investiții în termoizolarea blocurilor, în infrastructură feroviară, în agricultură locală și în lanțuri scurte de aprovizionare. Sunt multe alte masuri necesare, am dat câteva exemple”,
a declarat deputatul Adrian Dohotaru.
Foto: evz.ro