Vaccinul împotriva encefalitei provocate de mușcătura de căpușă, disponibil în farmacii

by admin

Vești bune! Vaccinul contra uneia dintre bolile cauzate de mușcătura de căpușă este disponibil de acum în farmacii. „Encefalita de căpușă”, care nu răspunde tratamentului cu antibiotic, va putea fi prevenita cu ajutorul acestui vaccin.

„Căpușele pot să transmită mai multe boli. Două dintre ele sunt mai frecvente pentru zona noastră geografică a Europei centrale. Este vorba despre boala Lyme care poate să ducă la complicații neurologice și așa numita <<encefalită de căpușă>>. Boala Lime este transmisă de o bacterie și ea beneficiază de un tratament cu antibiotice. În momentul când cineva este mușcat de căpușă se încearcă ca aceasta să fie scoasă, dacă nu se prezintă la un serviciu medical. Dacă nu există manifestări locale, persoana respectivă trebuie să urmărească 4-5 zile să vadă dacă apare vreo umflătură, roșeață sau durere. Dacă există manifestări se dă antibiotic pe o singură zi. Copiilor peste vârsta de 8 ani și la adulți li se dă doxiciclină, iar pentru cei sub 8 ani, amoxicilină. După 3-4 săptămâni se fac analize de sânge să se vadă dacă au apărut reacții de tip imunoglobuline.

Encefalita de căpușă este dată de un virus și nu răspunde tratamentului cu antibiotice. Poate să dea encefalită, meningită sau meningoencefalită care provoacă manifestări ale sistemului nervos. Pentru aceasta s-a creat un vaccin și se găsește în farmacii. Este o prevenție pentru persoanele care sunt expuse precum cele care merg în păduri, parcuri sau fac sport în aer liber. Avem înțepături de căpușe și în zona urbană, nu doar dacă mergem în zonă de munte”, a declarat medicul de familie, Ioan Mureșan.

Conform unui studiu realizat de USAMV, din cele 100 de specii de căpușe, doar 15-20% pot să transmită boli după mușcătură. „Lumea nu trebuie să se panicheze, nu toate căpușele sunt la fel. Există un risc imprevizibil pentru că noi nu știm dacă acea căpușă care ne-a mușcat a fost sănătoasă sau bolnavă. În acest sens se pot face examinări de laborator, iar INSP a stabilit un protocol pe care îl urmează toți medicii din România”, a încheiat medicul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza