Încă un stat european impune restricții cetățenilor români care doresc să intre pe teritoriul ei. Guvernul de la Budapesta a anunțat că, începând de miercuri, vor fi aplicate noi reguli pentru trecerea frontierei, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus. Decizia a fost luată după ce numărul de cazuri a crescut alarmant în mai multe țări europene.
Conform noilor reguli, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor „galbenă” şi „roşie”, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări „galbene”, în timp ce intrarea cetăţenilor străini din ţări „roşii” va fi interzisă.
„Cei care sosesc din zonele galbene trec printr-o verificare la frontieră, dacă testul este pozitiv, atunci automat se va trece în carantină de 14 zile. Şi dacă testul la frontieră nu arată o infectare, plasarea în carantină este obligatorie, cu excepţia situaţiei în care în ultimele cinci zile au existat două teste negative la interval de 24 de ore. Carantina de 14 zile nu e valabilă pentru cei care au rezultate negative în primele 48 de ore”, a explicat Gergely Gulyas.
Dintre statele membre ale Uniunii Europene, în categoria „galbenă” se înscriu în prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia şi România. Tot aici intră şi Marea Britanie.
Din categoria „roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina.
Până în prezent, 20 de state europene interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor. Acestea sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Malta a interzis complet accesul pe teritoriul său cetățenilor români. Finlanda a interzis complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români, cu excepția celor care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo. În schimb este permis tranzitul către alte destinații din afara Finlandei.