După redeschiderea piețelor volante de pe esplanada Sălii Sporturilor și din cartierul Gheorgheni, a venit și rândul pieței din cartierul Grigorescu. Producătorii și-au amenajat tarabele de dimineață la o distanță de trei metri de cei din jurul lor, conform noilor măsuri de siguranță. Aceștia poartă mască și mănuși în permanență, având si obligația dezinfectării locului în care își expun produsele. Piața ii așteaptă pe clujeni cu fructe și legume proaspete, dar și sucuri naturale de mere sau ulei natural.
De asemenea, clienții trebuie să poarte obligatoriu mască, iar un dezinfectant îi așteaptă chiar la intrare. Piața volantă din cartierul Grigorescu va fi deschisă în fiecare marți, între orele 15:00 – 19:00.
„Avem cartofi mai timpurii, dar și zarzavaturi. Morcovi cu pătrunjel, ceapă, țelină, dar și varză. Momentan este goală piața, dar abia s-a redeschis. Lumea respectă aceste reguli, iar noi, de asemenea, purtăm mască și mănuși. Avem și dezinfectanți la intrare. Sâmbătă am fost și la Sala Sporturilor, acolo a fost foarte bine”, ne spune Abrudan Ardelean.
Adriana Turcu vine să-și vândă marfa tocmai din comuna Mihai Viteazu, încă de pe vremea când se organiza piața lângă statuia lui Matei Corvin, cu ani buni în urmă.
„Roșia este vedeta sezonului la taraba noastră. Mulți dintre clienți le cumpără pentru că au gust bun. Desigur că avem și ceapă, morcovi, țelină, vinete albe, ardei gras, dar și castraveți. Noi venim de la 40 de kilometri, din comuna Mihai Viteazu. Marfă avem foarte multă, dar timpul nu ne permite pentru că mai avem de muncit și pe lângă casă. Deocamdată oamenii sunt destul de timizi. Este și prima zi, chiar de o oră am deschis. Dar oamenii se mobilizează, vin cu drag. Parcă ne bucurăm așa unii de alții. Respectă și ei măsurile, le respectăm și noi. Să știți că în general lumea preferă piața, să cumpere de la noi. Omul vine în ideea că știe ce mănâncă și noi mereu culegem marfa proaspătă. Își iau 2-3 kilograme și mă întreabă, <<doamnă, săptămâna asta unde vă mai găsim?>>”, povestește producătorul Adriana Turcu.
Clienții preferă produsele proaspete, luate direct de la producătorii locali. Majoritatea se protejează împotriva virusului, dar spun că nu se tem atât de tare de această pandemie.
„Prefer acest tip de piețe în locul supermarket-urilor. Stau aici aproape și îmi este foarte ușor sa vin. Prețurile sunt foarte bune și un plus îl aduce faptul că sunt direct de la producători. Astăzi am cumpărat cartofi, câteva kilograme de roșii, ceapă. Port mască, mă protejez și îi văd pe producători că fac la fel ”, spune unul dintre clienți.
Un alt producător din satul Năsal, de lângă Gherla, ne-a mărturisit că a simțit o scădere la magazinele fizice, dar este foarte mulțumit de mediul online.
„Tot ce avem expus pe taraba noastră cultivăm în satul Năsal de lângă Gherla. Avem sucuri de mere presate la rece pasteurizate. Este un proces tehnologic a căror etape durează cam 3 ore. De asemenea, avem și ulei natural. Anul acesta avem o cultură frumoasă de floarea-soarelui. Ne-a ajutat foarte mult online-ul în aceste trei luni. Am vândut pe diferite site-uri din produsele noastre. La magazinele fizice simțim o scădere, într-adevăr. Clienții s-au obișnuit deja cu noi, ne protejăm reciproc, atât noi, cât și clienții”, încheie producătorul Andrei Miclos.