Spitalul de Recuperare ar putea redeveni spital COVID-19. Sute de pacienți ar urma să fie externați pentru a face loc celor cu noul coronavirus

by admin

În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, autoritățile locale caută soluții pentru a-i putea trata pe cei infectați cu noul coronavirus. Cum Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sunt aproape de capacitatea maximă, se ia în calcul ca și Spitalul de Recuperare să devină spital de linia 1.

„Se discută revenirea unui spital în linia COVID. Având în vedere evoluția epidemiologică, vom lua o decizie în acest sens în scurt timp. Decizia o vom anunța după ce va fi luată cu privire la spitalul COVID”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

În cazul în care Spitalul de Recuperare ar deveni spital COVID-19, sute de pacienți ar fi afectați. Unii ar urma să fie externați pentru a face loc celor infectați cu noul coronavirus, alții vor trebui să aștepte luni întregi pentru a se trata.

„Transformarea ar însemna externarea pacienților internați și prezenți în spital, ar însemna anularea tuturor programărilor pentru serviciile medicale pe toate specialitățile și reluarea organizării anterioare  pentru activitatea în specialitatea boli infecțioase COVID. 

Acum spitalul funcționează sub capacitate, având în vedere normele epidemiologice care impun o distanțare a pacienților și în salon. Așa funcționează toate spitalele din țară și nu numai. Deci lista de așteptare este prelungită din aceste motive, listă și perioadă de așteptare care erau destul de lungi și înainte”, a explicat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare. 

În prezent, pentru unele specialități pacienții sunt nevoiți să aștepte chiar și jumătate de an pentru a primi tratamentul corespunzător. Dacă Spitalul de Recuperare va deveni spital COVID, ei vor fi trebui fie să se adreseze altor clinici, fie să amâne și mai mult tratamentul. 

„Depinde de specialități, în unele specialități perioada de așteptare este de peste 5 luni, iar în alte specialități sunt liste de așteptare pe două-trei săptămâni. La cele la care durata de spitalizare este mai scurtă, perioada de așteptare este mai redusă. De exemplu în cardiologie, mai ales în accesul la programele naționale pe patologie cardiacă durata este mai redusă în anumite cazuri, iar pentru terapia tulburărilor de risc cardiac este o listă de așteptare foarte mare care depășește un an calendaristic. 

Hotărârea nu a fost luată din câte știu eu. Au fost organizate două întâlniri, însă fără a fi anunțată o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind unitatea care va fi nominalizată în continuare”, a mai declarat Sanda Patrichi.

Spitalul de Recuperare a mai fost pregătit pentru a intra în linia 3 COVID în luna aprilie, când Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de pneumologie au ajuns să funcționeze la capacitatea maximă. Din luna iunie, unitatea medicală și-a reluat însă activitatea normală, chiar dacă la un nivel mai redus.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza