Neînțelegerile dintre părinţi afectează dezvoltarea copiilor. Certurile pot dezvolta diverse boli şi influenţa negativ caracterul copilului chiar şi la maturitate.
Tensiunile din familie și neînțelegerile dintre părinți creează situații traumatizantă pentru copil. Dacă tenisunile din familie se întind pe o perioadă mai mare de timp copilul devine tot mai afectat și va devini instabil emoțional, plin de frici și cu mult mai retras.
Un context de discuții contradictoriu între părinți, la care minorul este prezent de cel mai multe ori, crează un mediu de nesiguranță în ceea ce îl privește pe copil.
„Copilul nu înțelege de foarte multe ori ce se întâmplă și mai mult decât atât, ce știm în ceea ce privește felul în care funcționează creierul nostru este că mintea noastră emoțională reacționează în primul rând la mimica facială, postura corcului, tonalitatea vocii și strânsoarea. Dacă copilul asistă la o astfel de discuție contradictoriu cel mai probabil va fi foarte reactiv din punct de vedere emoțional la toate aceste elemente.
Un context de nesiguranță emoțională va crea acestui copil emoții foarte intense. De cele mai mult ori, anxietatea este una dintre emoțiile pe care copilul o simte. Pentru că nu vine nimeni ulterior să facă managementul acelor emoții e ca și cum copilul rămâne cu o problemă. De multe ori mecanisme care pot să apară în astfel de situații țin de: relațiile nu sunt un loc sigur, oamenii nu sunt atenți la nevoile mele. Toate aceste lucruri se simt pe termen lung în relațiile acestui copil, în emoțiile pe care el le simte de-a lungul vieții lui”, explică psihologul Raluca Anton pentru Servus, Cluj!