Criza de spaţii frigorifice este o nouă dovadă a modului în care pandemia COVID-19 perturbă industria alimentară mondială. Europarlamentarul Daniel Buda atrage atenția că această criză duce la reducerea producţiei şi la alterarea a mii de tone de produse alimentare care nu au unde să fie depozitate.
„Cererea pentru spaţii frigorifice a crescut după ce restaurantele s-au închis, lăsând producătorii de alimente fără clienţi şi fără locuri unde să îşi poată depozita mâncarea nevândută. În aceste condiţii, produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spaţii de depozitare cu produsele congelate. Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa semnalează faptul că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice. Exporturile au fost afectate şi ele în condiţiile în care cererea internaţională a scăzut, iar blocarea porturilor din China a dus la o criză de containere frigorifice goale utilizate în transporturile maritime.
Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune în vederea soluționării crizei de spații frigorifice pentru alimente. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, spune europarlamentarul Daniel Buda.
Foto: Agroinfo