Încă nu există un vaccin viabil împotriva noului coronavirus, dar statele europene încearcă să își asigure cât mai multe doze din viitorul vaccin. Deocamdată mai multe variante sunt în diverse faze de testare, iar rezultatele promițătoare au determinat autoritățile europene să centralizeze deja solicitările statelor membre.
Ministrul Sănătății a anunțat în urmă cu două luni că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Sâmbătă, Nelu Tătaru a declarat că țara noastră a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze din viitorul vaccin anti-COVID.
„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferință de presă.
Nelu Tătaru a explicat că prioritate la vaccinare vor avea categoriile cele mai expuse. „Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme, cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru.
La ora actuală, în lume, sunt peste 20 de variante de vaccin în faze avansate de testare. Ministrul Nelu Tătaru anticipează că din a doua jumătate a anului viitor, după ce capacitățile de producție vor crește, vaccinul va fi mai ușor de procurat.