Palatele Clujului își păstrează încă frumusețea prin îmbinarea stilurilor arhitecturale care atrag privirile fiecărui trecător.
Palatul Poștei
Palatul Poștei este una dintre clădirile reprezentative pentru municipiul Cluj-Napoca . Situat pe str. Regele Ferdinand, nr. 33,atrage și acum sute de priviri. Palatul Poștei a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind încă păstrat la forma inițială.
Palatul Reduta
Palatul „Reduta” din Cluj-Napoca, situat pe str. Memorandumului la nr. 21, adăpostește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj-Napoca, datată din secolul al XVI-lea. În secolele XVIII-XIX, în clădire a existat cel mai important han al Clujului, ”Calul Bălan”.
Palatul Telefoanelor
Palatul Telefoanelor este una dintre clădirile reprezentative pentru municipiul Cluj-Napoca și pentru stilul arhitectural al sfârșitului deceniului 7 din secolul al XX-lea în România. Palatul Telefoanelor a fost ridicat la sfarsitul anilor ’30, pe locul unei curti a familiei Bornemisza ridicata in secolul XVIII si distrusa in 1936.
Palatul Wass
Palatul Wass este cu siguranță una dintre cele mai frumoase edificii din Piața Unirii. Clădirea este o îmbinare a stilurilor arhitecturale renascentiste, clasiciste și rococo. Ultimul proprietar al clădirii a fost contesa Otilia Wass care organiza aici saloane literare. Contesa a donat clădirea către Asociația Muzeului Ardelean, asociația stabilindu-și aici sediul.
Palatul Jósika
Palatul Jósika, denumit și Casa cu picioare, se află lângă Palatul Rhédey în Piața Unirii nr. 10. Edificiul a fost înălțat pe locul fostei reședințe din Cluj a principilor Transilvaniei.
Palatul aparține stilului neoclasicist. Elementul caracteristic în fațadă este porticul sobru cu coloanele dorice dublate în perete de pilaștri, susținând un amplu balcon de fier forjat. Atica poartă inscripția MDCCCXXVIII (1828), anul renovării clădirii.
Sursa: wikipedia