Din 14 septembrie, circa 3.500 de copii care provin din familii fără posibilități materiale nu vor putea participa la ore deoarece nu dispun de un calculator sau o tabletă. Elevii respectivi învață în aproape 200 de unități de învățământ din 30 de comunități aflate în zonele galbene și roșii, unități care vor începe cursurile exclusiv în sistem online. Acest lucru se întâmplă, deşi, încă din luna mai, Ministerul Educaţiei a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 250.000 de tablete, însă până în acest moment au fost achiziţionate, conform datelor oficiale, doar 80.000.
Organizațiile non-guvernamentale trag un semnal de alarmă și fac apel la donații pentru a putea acoperi lipsurile.
„Sunt deja şase luni de când şcoala online este o necesitate, dar și de când știm că la sate, în casele cu toaleta în curte, copiii nici măcar nu au văzut vreodată o tabletă sau un laptop. Au fost luni cu multe declaraţii, promisiuni, soluţii pe hârtie, dar la sfârşitul zilei realitatea este aceasta: i-am dezamăgit încă o dată. Încă din luna mai, Ministerul Educaţiei a promis public tablete pentru copii, dar pe 14 septembrie cel puţin 3.500 de copii din școlile în scenariu roșu pierd șansa la educație. Pentru a salva această generație de la o catastrofă ce poate fi prevenită, am decis să invervenim, să ne strângem împreună toţi partenerii, toţi oamenii buni care au pus umărul de fiecare dată când a fost nevoie şi să ajutăm aceşti copii. Ei nu au nicio vină.”, spune Mihaela-Loredana Nabăr, director executiv al Fundației World Vision România.
Fundația World Vision România atrage, de asemenea, atenția că numărul copiilor afectați va fi cu siguranță mai mare, în condițiile în care cifrele comunicate de autorități se referă doar la elevii din comunitățile aflate acum sub scenariul galben sau roșu. Este previzibil ca, în contextul evoluției epidemiei de coronavirus, localități care acum sunt în scenariul verde să intre în scenarii de funcționare mai restrictive. Astfel, numărul elevilor privați de accesul la educație – un drept garantat de Constituție – ar putea crește semnificativ, având în vedere că la începutul verii peste 234.000 de copii nu aveau acces la școala online.
Cei 3.500 de copii care sunt privați astăzi de posibilitatea de a participa la ore reprezintă circa 5% din populația școlară din mediul rural. Orice înrăutățire a situației epidemiologice va conduce, inevitabil, la o catastrofă educațională fără echivalent în istoria recentă a României.
Ca măsură imediată de intervenție, World Vision România va angaja o parte din Fondul de urgență al organizației pentru copiii şi şcolile din mediul rural în scopul achiziției de tablete pentru copiii care nu vor putea participa fizic la școală, nu dispun de echipamentele necesare și nu beneficiază de sprijinul oferit de Guvern. Însă aceste resurse nu sunt suficiente pentru a acoperi costul celor 3.500 de tablete. Fundația a achiziționat deja alte 4.000 de tablete pentru copiii din comunitățile în care își derulează programele.
În aceste condiții, World Vision face un apel la toți oamenii care doresc să îi ajute pe copiii nevoiași să învețe – atât companii, cât și persoane fizice – să se alăture în această inițiativă de maximă urgență, pentru a achiziționa și dărui copiilor alte 3.500 de tablete.
Donațiile se pot face online, pe site-ul Fundației World Vision România (worldvision.ro), precum și prin SMS la numărul 8864, cu textul SPERANTA (cost 4 EURO/ lună).