Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus în rândul angajaților, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a decis testarea tuturor celor care se întorc din concediu de odihnă. Decizia a fost luată de Comitetul Director al instituției, în urma analizei situației epidemiologice și a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 după revenirea din concediu.
Astfel, potrivit hotărârii conducerii SCJU, personalul care lipsește de la locul de muncă cel puțin 7 zile calendaristice se va testa la reîntoarcerea la muncă cu 24/48 de ore înainte de revenire. Rezultatul testului va fi comunicat medicului șef, asistentei șefe sau șefului de serviciu, precum și la SPIAAM, pentru a se primi avizul de reîntoarcere. Costul testului pentru personalul contractual va fi de 150 de lei.
De asemenea, angajaților spitalului li se reamintește că, pe toată durata prezenței la locul de muncă, au obligația de a purta echipamentul de protecție stabilit în funcție de nivelul de risc. În caz contrar, cei care refuză și nu respectă reglementările aprobate de conducerea SCJU vor suporta consecințele legale privind zădărnicirea combaterii bolilor, precum și cheltuielile materiale legate de anchetele epidemiologice efectuate în cazul lor.
4 comentarii
“combaterea zadarnicirii bolilor”, sau zadarnicirea combaterii bolilor ?!?!?!
Atentia limba romana nu are comutativitate, precum adunarea…
Adica acum trebuie sa plateasca fiecare angajat 150 lei pentru dreptul de a se reintoarce la munca? Este legal sa se conditioneze asa?
Angajatorii trebuie să aibă în vedere dispoziţiile legale conform cărora măsurile
privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu comportă, în nicio situaţie, obligaţii
financiare pentru angajaţi/lucrători. “Test COVID 150 lei” HA, HA Plătește boul care nu cunoaște Legea.
ln conformitate cu art. 12, lit. b din Legea 319/2006 si, alin. 4(1) HG 1048/2006, angajatorii
vor evalua riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala ( ex Agenti biologici- COVID
19) si va asigura echipament individual de protectie corespunzator.
Aangajatorii trebuie să aibă în vedere dispoziţiile legale conform cărora măsurile
privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu comportă, în nicio situaţie, obligaţii
financiare pentru angajaţi/lucrători.