S-a pus lacătul pe restaurantele din Cluj. Un lanț întreg de afaceri este lovit puternic

by admin

Cazurile în creştere de COVID-19 au închis de astăzi şi restaurantele din Cluj. Măsura i-a adus în pragul disperării pe unii patroni, care au pus lacătul pe uşă, dar și pe antreprenorii a căror activitate era strâns legată de cea a restaurantelor. Este vorba de organizatorii de evenimente, furnizorii de hrană şi băuturi, florării, magazine de mobilă sau decoraţiuni. Doar cei care au avut ceva mai mult noroc cu terasele au cheltuit acum enorm pe încălzitoare performante, care să le asigure clienţilor un mediu plăcut. 

În urmă cu două săptămâni, patronul unui fast-food din Cluj-Napoca era mulţumit că a ajuns la linia de plutire şi nu este nevoit să mai dea oameni afară. A povestit că în pandemie a aruncat la închiderea restaurantului enorm de multă mâncare şi a dat afară jumatate din personal. Astăzi, a închis din nou partea interioară, a trimis iarăşi oamenii acasă şi a ţinut doar câţiva angajaţi, care servesc la geam.

 „Pierderile au fost undeva la 30 %. Materia primă care se aruncă cel mai mult este carnea. Undeva la 5, 6 kg pe zi. Ca să reducem pierderile, am încercat să cumpărăm mai des şi mai puţin, cam de 2 ori pe zi”, menţionează Adrian Torop, patron fast-food.

El este totusi, un caz fericit. În oraş s-au închis deja definitiv zeci de restaurante şi alte câteva magazine specializate în vânzarea de vinuri. Rezistă acum doar cei care au câteva mese la terase şi încearcă să îşi atragă clienţii cu pături călduroase, ceaiuri la preţuri mai mici sau sisteme de încălzire, deloc ieftine.

Doar pentru o singură terasă, spre exemplu, un patron a investit mii de euro în câteva bucăţi. Şi lovitura nu este doar pentru acesti patroni. Dana Roșu este organizator de evenimente şi spune că de astăzi a anulat botezuri, nunţi şi zile de nastere pe bandă rulantă. Odată cu ele au pierdut din start toţi cei implicati: de la patroni de florării, haine, echipe de imagine, design interior sau cofetării . „E o întreagă industrie în spate pe lângă restaurante, video, foto, coaforii, curăţătoriile care se ocupau de feţele de masă de la restaurante. În momentul de faţă este trist pentru cei care au respectat regulile şi paşii. Financiar a fost greu, abia am rezistat, dar vine iarna şi va fi și mai greu pentru toţi”, afirmă Dana Rosu, wedding planner.

Acest aspect este întărit şi de Florin, care are afaceri atât în domeniul organizării de evenimente, cât și în mediul online. „Financiar am fost afectaţi total, unii dintre noi am avut norocul că au şi alte linii de business şi au putut supravieţui, însă cei care trăiesc efectiv din organizarea de evenimente au avut o problemă. Nu poţi intui ce se întâmplă în continuare pentru că se schimbă toate de la zi la alta. Urmează o perioadă de incertitudine, care probabil va dura până în vară ”, confirmă Florin Bugnar, antreprenor.

Una peste alta, odată cu această decizie mai apare o problemă: ce se întâmplă cu materia primă cu care s-au aprovizionat restaurantele? Din fericire, organizaţiile care ajuta oamenii sărmani s-au mobilizat încă de la începutul pandemiei să colecteze mâncarea încă valabilă!

„Ne-am axat foarte mult pe a anunţa lanţul Horeca şi ceilalţi furnizori mari şi mici, i-am contactat şi ne-am arătat disponibilitatea de a prelua orice. Am anunţat şi în presă disponibilitatea noastră, iar apoi la nivel logistic a trebuit să ne găsim un depozit mai mare, pe care l-am folosit în perioada pandmiei ca să acoperim toate cantităţile ce veneau spre noi şi să le gestionăm în mod sigur şi complet”, spune Camelia Gui, preşedinte Banca de Alimente Cluj.


Deocamdată, măsura de a închide restaurantele este doar pentru zece zile la Cluj, însă nimeni nu are speranţa că după expirarea acestei perioade se va reveni la normal. Asta deoarece numărul cazurilor în Cluj este în creştere şi din pacate, mai nou, foarte multi elevi cad victime virusului şi multe şcoli trec dintr-un scenariu în altul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza