Fast-food si second-hand. Doua concepte care au supravietuit pandemiei

by Cristina Mihaila

Strada spune povestea pandemiei in aceste zile in toata Romania, dar mai ales la Cluj, unde in intalnim la tot pasul lacate pe afaceri. Se vand magazine, se inchid restaurante, se scot la vanzare business-uri la cheie.
Singurele care par ca functioneaza, dintr-o oarecare inertie, sunt magazinele second hand si mancarea luata la pachet, in fuga. O portie mica, sa alunge foamea…


Timid, la Cluj, se cauta acum un plan de bataie prin care patronii din Horeca sa se ajute reciproc dupa ce au inchis tot si au data afara majoritatea angajatilor.

Iti dau un scaun, tu imi dai o masa! Nu e mult, insa poate sa fie un inceput in care, daca sunt impreuna, pot sa treaca mai usor peste aceste vremuri de infern.

Acum, mai mult ca niciodata, se fac calcule, se aduna, se scade si se trage linie. Nu exista patron care in aceste zile sa doarma linistit si nici angajati care sa nu se gandeasca la ziua de maine cu teama.


In centrrul Clujului, in prima zi in care restaurantele au inchis din nou portile, iar masca este obligatorie peste tot, l-am intalnit pe Adrian, patronul unei pizzerii deschise recent. Mobilier nou, bucatari in care a investit mult, personal gasit cu greu, toate acum sunt de domeniul trecutului, pentru ca ziua de maine nu ii aduce nicio perspectiva. Nici macar nu ia in calcul sa livreze la domiciliu pentru ca tarifele sunt uriase si i-ar ingropa afacerea.


“Ganditi-va ca in spatele unei afaceri sunt cel putin 10 angajati care vor ramane acasa, ca bani de somaj de unde sa le dam? Nici nu ne lasa sa deschidem, ba se inchid, ba se redeschid.. e haos. Am mai functionat si cu terasa, dar vedeti ca vremea nu ne ajuta si pe terasa deja se face frig, iar aici intra alte investitii care necesita bani. Toata lumea acum face delivery, dar nu stiu, trebuie sa fii foarte tare, sa ai o flota, sa investesti in masini. Firmele de delivery au un comision foarte mare, de 35-36% din produsul finit, e aproape jumatate”, spune patronul.

Calin Cozma este presedintele Organizatiei Patronale Horeca Transilvania si patronul unui restaurant in centrul Clujului. Jumatate din angajatii lui sunt acum in somaj tehnic.
Pentru ca intelege foarte bine prin ce trec toti proprietarii de restaurante, gandeste acum o strategie prin care acestia sa se ajute reciproc.


“Activitatea a fost afectata incepand din luna martie cu 40%, iar acum probabil vom fi undeva la 10%. Autoritatile se gandesc ca delivery e ok, dar restaurantele a la carte nu au cum sa livreze. Prin intermediul asociatiei patronatelor vrem sa dezvoltam o platforma, un program de CSR sau responsabilizare sociala, o economie circulara. Spre exemplu sa donam mese, scaune, sa ne ajutam unii pe altii. E un proiect in dezvoltare, vrem sa ne intalnim si cu domnul primar Emil Boc sa avem discutii”, spune Cozma.

In ultimele luni, in centrul orasului s-a schimbat enorm dinamica afacerilor. Pe bulevardul Eroilor, de exemplu, singurele afaceri care încă rezista par sa fie magazinele de haine second-hand si fast food-urile.


“Second-hand-urile normal ca functioneaza avand marfa mai jos ca pret, e logic ca lumea sa se orienteze spre economii. La fast-food la fel, cumperi doar putin, ceea ce iti trebuie, o iei direct la mana. In vremurile pe care le traim, ba muncim, ba nu muncim, ba muncim de acasa, ba nu muncim deloc, e normal ca oamenii sa se uite in primul rand la bani si pe urma la altceva”, spune o femeie care tocmai a iesit dintr-un outlet.

Cel putin in urmatoarele luni, situatia pare sumbra, spun analistii. In locul investitiilor, patronii se vor gandi cum sa salveze ce au deja pe masa.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza