În ultimele zile, tot mai multe ţări au prelungit starea de urgenţă şi au impus noi restricţii în contextul creşterii numărului de infectări cu COVID-19. Românii din diaspora sunt şi ei afectaţi şi spun că totul pare să revină la scenariul din primăvară, când nesiguranța și teama au pus stăpânire pe întreaga planetă.
Laura Oana locuieşte în Cehia de peste 20 de ani şi lucrează ca traducător. Ea spune că situaţia este destul de tensionată. „S-a trecut la lockdown de azi pe mâine, după masă s-a anunţat şi urma să intre în vigoare a doua zi. Lumea este mult mai nervoasă decât era înainte. În primăvară a fost ceva nou şi lumea s-a adaptat. Acum e un pic mai greu. Cehii sunt o naţie care de obicei merge la restaurant. Acum restaurantele sunt închise, cu excepţia celor din hoteluri. Spitalele, spun autorităţile că sunt la marginea prăpastiei şi că în două săptămâni nu vor mai avea locuri. Se construieşte aici în Praga un spital de campanie, spital militar, care să preia pacienţi COVID-19, care nu încap în spitalele obişnuite. Încearcă şi ei ce pot, dar avertismentul este ca lumea să se ferească pentru că la modul în care se răspândeşte, e posibil ca nici acele măsuri să nu fie suficiente şi practic nu vor să ajungă la situaţia în care va trebui să refuze cuiva îngrijirea medicală. Să trebuiască să aleagă pe cine lasă să moară şi pe cine ajută”, povestește Laura.
Şi în Italia situaţia scapă de sub control, iar oamenii ies în stradă ca să protesteze. Guvernul a aprobat ca până pe 24 noiembrie toate activităţile cu publicul să fie amânate. Restaurantele, localurile îşi scurtează programul până la 18:00, iar oamenii sunt nevoiţi să stea în case după orele 23:00.
„Oamenii privesc neputincioşi cum îşi pierd munca de o viaţă. Şi nici explicaţiile Guvernului nu mai au nicio logică. Dacă un restaurant poate oferi clienţilor prânzul, de ce nu poate oferi şi cina? Sau virusul intră în oraş după 10 seara?”, spune Alexandru Cazacu, care e plecat de 11 ani în Vicenza, Italia şi e responsabil de vânzări export într-o companie care produce utilaje pentru sectorul alimentar. El afirmă că din cauza pandemiei scad vânzările şi a fost afectat şi domeniul în care lucrează. „Economia stă pe loc. Vânzările sunt suspendate la nivel internaţional. Desigur ne afectează pe toţi. Clienţii din întreaga lume au suspendat/anulat achiziţiile importante, proiectele noi, pentru că mulţi dintre ei nu şi-au îndeplinit planul de vânzări. Cei din domeniul HoReCa au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva unui nou lockdown, deoarece în ultimele 5-6 luni au fost practic închişi, fără vreun venit, dar taxele se plătesc şi costurile nu le-a anulat nimeni. Din acest motiv au ieşit în stradă”, a adăugat Alexandru.