UBB în parteneriat cu Guvernul României pentru dezvoltarea durabilă a României

by Oana Spiru

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD), și Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General, au semnat un acord de parteneriat care are ca scop strategic colaborarea pentru conștientizarea și implementarea conceptelor dezvoltării durabile la nivelul tuturor autorităților publice locale și al comunităților din România.

Această inițiativă vine în continuarea cercetărilor realizate până acum de specialiștii UBB care au dezvoltat deja, în cadrul proiectului PN-III-P4-ID-PCCF-2016-0084 (http://ropsy.granturi.ubbcluj.ro) o bază de date pentru localitățile din România, care conține 90 de indicatori de dezvoltare durabilă. Detaliile cercetării pot fi consultate accesând linkul: http://ccdd.centre.ubbcluj.ro/public_documents/SDG%20index.pdf.

„Pornind de la această bază de date am dezvoltat un instrument de calcul al Indicelui de Dezvoltare Durabilă (SDG index), precum și al indicilor specifici fiecărui obiectiv de dezvoltare durabilă (ODD) pentru evaluarea poziției fiecărei entități administrative (comune, orașe, municipii și județe) din România în ceea ce privește modul în care se poziționează în raport cu obiectivele din Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României 2030. Acest demers are rol diagnostic, de formulare a unor intervenții și de monitorizare a progresului. Spre exemplu, în harta de mai jos, cu cât este mai mare indicele (SDG index), mai colorat în rosu, cu atâta este mai sustenabil modelul de dezvoltare local (indicele global valabil în 2020)”, precizează prof. univ. dr. József Benedek, directorul  Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) din cadrul UBB.

La rândul său, rectorul UBB și directorul PN-III-P4-ID-PCCF-2016-0084, prof. univ. dr. Daniel David, declară că, „în general, cercetările avansate din UBB pot oferi platforme inovative care pot apoi genera pentru țară avantaje competitive și politici publice bazate pe dovezi. Acesta este un exemplu ilustrativ al contribuției UBB în domeniul dezvoltării durabile a țării, un domeniu cheie la nivel european și internațional”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza