Daniel David, rectorul UBB: „Fac apel la toți experții să înțeleagă că suntem într-o situație fundamental periculoasă și că oamenii au nevoie să vadă coerență din partea lor”

by Oana Spiru

“Fac apel la toți experții să înțeleagă că suntem într-o situație fundamental periculoasă și că oamenii au nevoie să vadă coerență din partea lor. Asta înseamnă că n-aș vrea să văd experți care să dea sfaturi care se bat cap în cap, cu sigle de partid în spate, indiferent că sunt PSD, PNL sau USR PLUS. Deja românii sunt într-o confuzie, pentru că se uită la un om, îl știu expert și în același timp văd că are o siglă de partid în spate. Atunci, ei nu mai știu: omul vorbește ca expert sau ca reprezentant al unui partid aflat în campanie electorală?”, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.

Psihologul a avertizat că “deja avem suficient de multe date științifice care arată că măsurile legate de pandemie trebuie luate diferențiat”. “Deci am fi putut să gândim mai diferențiat, am fi putut să închidem liceele poate, unde ai elevi de vârste mai mari, care pot să lucreze singuri online”, a declarat David, pentru Edupedu.ro.

“Ce mă sperie cel mai mult în perioada asta este împrăștierea autorității în zona partidelor și colorarea ei în contextul alagerilor parlamentare. Asta poate să aibă impact asupra sănătății și vieții românilor. Asta e cel mai grav”, spune Daniel David.

Daniel David, psiholog și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, despre închiderea tuturor școlilor din România pentru o lună, până la alegeri:

Deja avem suficient de multe date științifice care arată că măsurile legate de pandemie trebuie luate diferențiat – diferențiat pe județe și chiar în cadrul județelor, acolo unde identifici anumite regiuni și populații vulnerabile.

Noi am oferit datele legate de profilul psihocultural pe zonele țării și cum influențează anumite atribute răspunsul românilor la restricțiile impuse deja în primăvară. Am și dat exemple de stategii.

A apărut recent în Nature studiul care arată că școlile – chiar și acolo unde transmisia comunitară este mare – nu reprezintă focare COVID sau locuri de transmitere a virusului, mai ales cu cât vârsta este mai mică. Deci cu cât sunt elevii mai mici, cu atât probabilitatea de a transmite virusul este mai redusă și componenta de contagiune este mai scăzută.

Deci am fi putut să gândim mai diferențiat, am fi putut să închidem liceele poate, unde ai elevi de vârste mai mari, care pot să lucreze singuri online.

Fac apel la toți experții să înțeleagă că suntem într-o situație fundamental periculoasă și că oamenii au nevoie să vadă coerență din partea lor. Asta înseamnă că n-aș vrea să văd experți care să dea sfaturi care se bat cap în cap, cu sigle de partid în spate, indiferent că sunt PSD, PNL sau USR PLUS. Deja românii sunt într-o confuzie, pentru că se uită la un om, îl știu expert și în același timp văd că are o siglă de partid în spate.

Atunci, ei nu mai știu: omul vorbește ca expert sau ca reprezentant al unui partid aflat în campanie electorală? Este un risc foarte mare și nu mă refer numai la o anumită zonă politică.

Eu sugerez ca atunci când este vba de luat decizii cu implicații pentru educație să se facă o comisie cu experți, dar experți care să fie oameni de știință, nu experți politici, care să se pronunțe și după aceea să devină inputul primit obiect al analizei și deciziei politice.

Dar să aibă pe ce să discute decizia. Dacă aveau o comisie care să puna pe masă studiile Nature…, dar dacă politicienii se bat în studii, nimeni nu le ia in serios.

Ei trebuie să se obișnuiască și să procedeze astfel: ca urmare a analizei primite de la grupurile de experți am decis asta. Politicienii noștri, atunci când ajung în funcții de conducere, se cred și experți. Dar ei ar trebui să aibă în jurul lor grupuri de experți și pe baza acelor grupuri să ia decizii politice.

Cu siguranță copiii mai mici vor fi mai mult afectați și desfășurarea activităților online pentru ei nu are aceeași eficiență ca pentru cei de la liceu.

Ce mă sperie cel mai mult în perioada asta este împrăștierea autorității în zona partidelor și colorarea ei în contextul alagerilor parlamentare. Asta poate să aibă impact asupra sănătății și vieții românilor. Asta e cel mai grav.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza