Agresori din spatele tastaturii. Cum îți dai seama când copilul a fost expus la cyberbullying

by admin

Odată cu pandemia, tot mai mulţi copii şi tineri stau ore în şir în faţa calculatoarelor, pentru orele online sau pentru a socializa cu prietenii. Acest lucru sporeşte şansele ca acesta să fie supus unei forme de agresiuni în mediul online.

Acest tip de agresiune mai este numit şi Cyberbullying-ul, definit drept orice comportament ostil sau agresiv realizat în mod repetat de către o persoană sau mai multe persoane cu intenția de a răni sau a provoca disconfort celuilalt, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice. Cu alte cuvinte, este un comportament repetat din mediul online (rețele de socializare – Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat – forumuri, bloguri personale, platforme de jocuri, chat room, etc) cu scopul de a răni victima.

Alexandra Popescu, psiholog clinician, membră Psi8imal, spune că în această categorie intră de la simpla răspândire de zvonuri și minciuni sau utilizarea de porecle răuvoitoare, până la amenințări, răspândirea de fotografii personale umilitoare și chiar la copierea identității unei persoane și trimiterea de mesaje în numele acesteia. “În general, victimele și agresorul fac parte din același grup de prieteni/cunoștințe și aceeași școală. Există o mare suprapunere între definițiile cyberbullying-ului și bullying-ului tradițional. Din păcate exista o corelație foarte mare între cele două. Ultimele studii apărute propun cyberbullying-ul ca fiind o sub formă a bullying-ului, și nu ca un concept separat. Caracteristicile se păstrează, doar ca în mediul online unele dintre ele sunt mai nuanțate și adaptate virtual. Un singur comentariu răutăcios poate ajunge la mii de oameni într-un interval de timp scurt”, explică specialista.

Semne că minorul este victima cyberbullying-ului:

  • 1. nu mai folosește laptopul, telefonul sau orice alt dispozitiv sau e reticent în a se conecta la internet
  • 2. începe să aibă probleme la școală (inclusiv academice) sau refuză să meargă la școală
  • 3. schimbări (bruște) de comportament – ex. devine timid și retras
  • 4. schimbări ale stării de spirit – este agitat, stresat sau foarte îngrijorat și temător (inclusiv coșmaruri)
  • 5. adoptă un comportament agresiv cu alții sau cu sine (tentative de a-și face rău)

Reomandări pentru părinți:

  • 1.Vorbiți despre fenomenele de bullying și cyberbullying, explicând sunt problemele și de ce nu este normal.
  • 2. Verificați din când în când cu cine își petrece timpul online sau dacă a asistat/a fost implicat în situații de cyberbullying.
  • 3. Explicați ce e de făcut în caz de hărțuire online și subliniați faptul că nu îl veți penaliza pe el în caz că se întâmplă. Copiii se tem de repercursiuni precum confiscarea telefonului sau stabilirea unui program prea strict al timpului online.
  • 4. Stabiliți niște reguli de siguranță și bună conduită online: să nu divulge informații personale străinilor (de pe internet), să aibă parole diferite pentru fiecare cont, să nu trimită fotografii decât în anumite situații.
  • 5. Asigurați-vă că site-urile accesate sau aplicațiile pe care le folosește sunt sigure.

Conform cercetărilor realizate (fie de către psihologi români în colaborare cu specialiști din străinătate, fie de instituții internaționale) aproximativ 70% dintre copiii și tinerii români au fost martorii unui incident de cyberbullying, în timp ce între 40 și 50% dintre ei au fost puși în postura de victime.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza