Medicii de familie, chirurgi, dermatologi, urologi, interniști, sunt nevoiți să trateze pacienții Covid-19. Medicii care nu sunt infecționiști sau epidemiologi, fără o acoperire legală, se pot trezi cu plângeri penale din partea pacienților și a rudelor acestora fiind acuzați că tratează afecțiuni care nu țin de specialzarea lor.
Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, preşedintele comisiei de sănătate din Senat, spune pentru Servus, Cluj!, că pentru a proteja personalul medical implicat în tratarea pacienților Covid-19 este nevoie de o modificare legislativă.
„Aici cred că se impune o modificare legislativă de exonerare a eventualelor răspunderi la acele persoane care ajută. În același timp, în foarte multe locații acum se țin cursuri pentru colegii de alte specialzări ca să acumuleze cunoștințele necesare pentru a ajuta medicii de la ATI”, spune Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.
Din punctul de vedere al avocatului Călin Iuga, dacă plângerea este făcută pe motivele mai sus prezentate nu este întemeiată pentru că un pacient nu poate fi tratat fără permisiunea lui.
„Dreptul oricărei persoane de a se plânge e prevăzut de constituție. Mai departe organele de urmărire penală au să vadă dacă sunt întemeiate plângerile sau nu. Pe legea sănătății există și consimțământul pacientului, pacientul nu poate fi tratat forțat. Practic dacă acea plângere penală este pe acest motiv nu este întemeiată pentru că un pacient nu poate fi tratat fără permisiunea lui. Își invocă propria culpă. Dacă nu are încredere în medic să nu ia tratamentul”, declară pentru Servus, Cluj!, avocatului Călin Iuga.