Cât de complicată este viață unui prematur. Dr. Florin Stamatian: „Toată viața mea am luptat pentru prevenție”

by Oana Spiru

Numărul femeilor care nasc înainte de termen a crescut considerabil în ultimii ani. La nivel național preamturitatea este între 7-10%, iar la nivelul județului Cluj depășește 6%.

Sunt o mulțime de lucruri care pot să ducă către o naștere prematură. Sunt factorii de risc care ar trebui evaluați de către medicul de familie și de către obstetician la fiecare femeie însărcinată. Conform medicului Florin Stamatian, unul dintre factorii de risc poate să fi și o activitate profesională cu ortostatism prelungit, cu noxe și vibrații. De asemenea, pot să fie și alte patologii asociate sarcinii cum ar fi: fibroza, un chist ovarian.

Totodată, poate fi un factor și o sarcină la o vârstă foarte fragedă când organele genitale nu sunt foarte bine dezvoltate.

Profesor Universitar Obstetrică-Ginecologie, Dr. Florin Stamatian, explică cât de complicată este viață unui prematur.

„În momentul în care îți apare prematuritatea ești legat și de gradul de prematuritate. Principala direcție a prematurului când apare este către un incubator și spre o îngrijire care costă enorm. De asta trebuie luptat împotriva prematurității. Dacă un nou născut la peste 37 de săptămâni necesită 10 euro pe zi pentru îngrijire, la un prematur de 700 g poți să ajungi la zeci de mii de euro pe zi pentru asigurarea confortului și dezvoltării lui. Prematurul foarte mic poate să fie candidat la unele afecțiuni cum ar fi: dezlipirea de pe retină, pneumoniile, insuficiența respiratorie, etc. Toate acestea trebuie îngrijite și trebuie tratate. Dacă ai ajuns și l-ai salvat, trebuie să ai în vedere că prematurul poate fi candidat și la adoleșcență și la vârsta adultă: accident cardio vascular, diabet, care provin de la o lipsă de dezvoltare completă la momentul nașterii și la o adaptabilitate dificilă prin lupta lui”, declară pentru Servus, Cluj!, Dr. Florin Stamatian.

Medicul Florin Stamatian a propus de mulți ani Ministerului Sănătății un program național de prevenție a prematurității și de îngrijire a preamturului, însă Ministerul nu a luat în considerarea propunerea domnului Florin Stamatian.

„Toată viața mea am luptat pentru prevenție. Așa m-a învățat pe mine primul meu profesor de Obstetică, care a introdus conceptul de prevenție și de ginecologie infantilă în România”, mai spune Dr. Florin Stamatian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza