FOTO | Expoziția EFECT – Quantum Questions la Cluj-Napoca. Călătoria DE LA MICRO LA MACRO

by admin

A doua ediţie a Quantum Questions se desfăşoară la Cluj-Napoca. Expoziţia poate fi vazuta în vitrinele fostului Hotel Continental și ale ceainăriei Demmers Teehaus de peste drum. Organizatorii ne propun de această dată o călătorie DE LA MICRO LA MACRO prin cele două teme pe care le abordează: microbiomul uman și macro-sustenabilitatea colectivă.

12 artiști de renume internațional care lucrează la intersecția dintre artă și știință, teorie și experiment au fost invitați să prezinte lucrări în cadrul expoziției EFECT, pentru a genera interes atât în sfera tematică propusă, cât și în practici mai puțin cunoscute pe plan autohton. Prin lucrările lor au propus un răspuns la întrebarea: Cum putem acționa în direcția efectelor dorite și care sunt consecințele pe termen lung ale acțiunii sau inacțiunii noastre din prezent?

Festivalul Quantum Questions, un proiect marca Quantum al Centrului Cultural Clujean, își propune să promoveze știința către publicul larg prin noi formate de implicare și să încurajeze educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică). “Anul acesta, la o a două ediție, ne-am adaptat la contextul determinat de pandemia SARS-Cov-2 prin dezvoltarea unei expoziții în vitrinele stradale ale fostului Hotel Continental și ale ceainăriei Demmers Teehaus. Soluția a fost astfel aleasă pentru a avea în continuare o deschidere a informației științifice către publicul larg totodată evitând formate care pot implică manevrarea directă a exponatelor sau organizarea de evenimente și workshopuri cu participare fizică a publicului”, a menţionat Miruna Amza, project manager Quantum.

DE LA MICRO – Subvisible Us, este un proiect marca Modulab, co-partener al acestui eveniment, şi prezintă o serie de concepte ştiinţifice, translatate prin artă, despre subiectul microbiom; Lucrările şi artiştii prezentaţi sunt:

◉ Arborele vieții – reprezentarea arborelui genealogic care conţine toate speciile cunoscute pana în prezent, resursa digitala deschisa publicului larg
◉ Despre Microperformativitate – performance research – LUCIE STRECKER & JENS HAUSER (DE)
◉ Focar – ROGAN BROWN (FR)
◉ Mycophone_unison – SAŠA SPAČAL (SI)
◉ Unic – OVISO ROBOTICS & SCIENTIFICA (RO)
◉ Cycles of Life – YOKO SHIMIZU (AU)
◉ Contaminare – FLORIAMA CANDEA (RO)
◉ Susceptibil – ANNA DUMITRIU & ALEX MAY (UK)
◉ Archaeabot – ANNA DUMITRIU & ALEX MAY (UK)

Tema MACRO – Sustenabilitate, se uită spre modul în care facem alegerile în viaţa de zi cu zi, cum influenţăm microbiomul “planetei”. Iar, microbiomul solului este cel mai divers microbiom de pe planetă, cu miliarde de microbi într-o linguriță de sol. Microbiomul terestru și cel maritim fiind cruciale pentru sustenabilitatea planetei pe care locuim.

“Scopul expoziției din acest an poate fi sintetizat prin vorbele cercetătoarelor Jessica Flack și Melanie Mitchell de la Institutul Santa Fe „Învățarea schimbă comportamentul agentului învățării. La rândul său, acest lucru schimbă comportamentul sistemului. ” În loc să încercăm să prezicem cu precizie viitorul, am încercat să argumentăm proiectarea sistemelor care să favorizeze robustețea și adaptabilitatea – sisteme care pot fi creative și receptive atunci când se confruntă cu o serie de scenarii posibile. Pandemia COVID-19 oferă o oportunitate fără precedent de a începe să ne gândim la modul în care am putea valorifica comportamentul colectiv și incertitudinea pentru a forma un viitor mai bun pentru noi toți”, a mai adăugat Miruna Amza.

Expoziția poate fi vizionată până în 12 decembrie 2020.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza