Absenteism major la vot al generatiei 18 – 34 de ani ridică tot mai multe semne de întrebare la nivel național. Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani.
Cristi Danileț, judecătorul care de ani de zile se implică în educația civică și juridică a copiilor și tinerilor a făcut o observație față de lipsa tinerilor și adulților de la acest scrutin.
„Rezultatul de duminica, când 70% din populația cu drept de vot a stat în casă, îmi arată că și eu am eșuat. Unii părinți sunt revoltați. Vor altfel de școală, alte manuale, alți profesori. Mai nou, vor să dea note profesorilor. Vor alta programă. Vor schimbare.
Unii dascăli sunt de multe ori revoltaţi. Nu sunt mulţumiţi cu un ministru, cu altul. Vor reforma, dar nu aia de o fac politicienii, ci alta, veşnic „autentică”, dar niciodată definită. Vor alte salarii și alte condiţii de muncă. Vor altfel de elevi, ba chiar și altfel de părinţi ai elevilor. Vor și ei ….schimbare”, spune judecătorul Cristi Danileț.
Conform judecătorului, prea mulţi tineri crescuți de unii părinți și şcoliţi de unii profesori tocmai au dovedit duminică că nu îi interesează votul.
„Daca e de ieșit la vot, unii din cei la care fac referire mai sus spun relaxați că sunt dezamăgiți, că de 30 de ani nu se face nimic, că numai politicienii sunt vinovați pentru starea actuală (nici ea definită vreodată, dar veșnic invocată). Dacă e să se implice, sar ca arși: nu vor să candideze. Daca e să iși educe propriii copii, care au împlinit vârsta de 18 ani, sa mearga la vot, nici măcar nu îi pot convinge să iasă de pe net. Daca e să iși informeze propriii părinți despre vot și instituții competente în țara asta, nu sunt în stare să îi scoată din fața TV unde urmăresc mocirla.tv. Dacă e să îi înveţe pe elevi cum e cu civismul, sar peste subiect că educația civică nu e materie importantă. Dacă le spui că elevii ar trebui să știe care sunt curentele politice și unde să se informeze despre politiceni, te blochează spunându-ți că dacă discuţi despre asta în şcoală cică faci politică (!!!). Ba unii îți spun lejer că ei nici nu cred în democrație.
Multe generaţii, pregătite de unii dascăli ai noştri, au stat liniştit pe chat să schimbe poze cu pisici şi cu beculeţe de Crăciun, fără ca părinții să știe ce fac ei ore întregi închiși în camera lor. De altfel, și adulţii din generaţia părinților și profesorilor au stat acasă. Cum să meargă ei la vot?! Nu ai cu cine, toti sunt la fel- jalnice argumente.
Li s-a dat tuturor în mână un instrument să facă schimbarea. Dar, tocmai au ratat duminică șansa. Ne vedem peste 4 ani sa discutam aceeasi dorinta de schimbare, nu?!”, mai spune Cristi Danileț.
1 comentariu
Dojana pe absențe se pare că insinuează legitimitatea unui vot ciudat, cu acceptarea pe liste a unor numiți de către lideri interimari nealeși la staul dar câștigând curse pe scor zdrobitor de sub 8 la sută ! din total, iar reproșului că s-a ratat schimbarea, i se opune dreptul la exprimarea că nu are cu cine schimba modificarea votului negativ ?