Având în vedere perioada rece și apropierea sărbătorilor de iarnă, numărul situațiilor de urgență, cum ar fi incendiile la locuințe, a crescut. Luminițele de brad, lumânările aprinse sau materialele pirotehnice pot cauza mari daune.
În acest context, reprezentanții Inspectoratului de Situații de Urgență Cluj vin cu recomandări pentru această perioadă și cu îndemnul de a fi mai prudenți.
„Dorim să readucem în atenție câteva recomandări pentru siguranța cetățenilor, având în vedere creșterea numărului solicitărilor pentru stingerea incendiilor la locuințe, înregistrate în fiecare an, în această perioadă:
- Curățirea și verificarea coșurilor de fum trebuie realizată periodic, astfel încât funinginea acumulată pe interiorul acestora să nu intre în combustie și să distrugă coșurile de fum.
- Verificările pentru sistemele de încălzire, ce utilizează gaze naturale sau energie electrică, trebuie să fie la zi și realizate prin intermediul firmelor autorizate pentru astfel de lucrări.
- Este esențial ca instalațiile electrice să nu fie suprasolicitate, iar instalațiile de lumini să fie folosite în concordanță cu recomandările producătorului.
- Luminițele pentru împodobirea pomului de Crăciun trebuie procurate din magazinele autorizate și este recomandat să fie deconectate pe parcursul nopții.
- Nu se vor folosi artificii sau lumânări pentru împodobirea bradului de Crăciun, iar acesta trebuie amplasat pe un suport metalic, mai departe de sursele de căldură – calorifere, sobe sau alte instalații.
- Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra pericolului reprezentat de utilizarea petardelor sau artificiilor din categoriile care nu sunt destinate pentru uzul persoanelor fizice, care pot achiziționa materiale pirotehnice din categoria F1, care cuprind fumigene, lumânări, jerbe de tort și clasicele “steluțe” de pom.