Nicio alianță de guvernare nu a rezistat în România de după decembrie 89. Începând chiar cu FSN-ul anilor 90 care s-a divizat în FSN condus de Petre Roman, devenit ulterior Partidul Democrat și FDSN-ul lui Ion Iliescu transformat în PDSR.
Prima alianță a fost cea rezultată în urma alegerilor din 1992, când majoritatea de atunci a avut în componență nu mai puțin de patru partide: PDSR, PUNR, PRM și PSM, așa zisul Patrulater roșu. După altercații între PDSR și PRM, la care s-a raliat și PUNR, alianța care susținea Guvernul Văcăroiu își scrie necrologul în 1995, cu un an înaintea alegerilor.
CDR, convenția în care vioara întâi era PNȚCD, s-a aliat la guvernare cu USD, uniunea compusă din PD-ul condus de Petre Roman și PSDR-ul al cărui lider era Sergiu Cunescu și cu UDMR în 1996. Această alianță este dinamitată la doar puțin după un an de guvernare de unul din miniștri PD, Traian Băsescu. Dealtfel USD părăsește guvernarea preț de câteva luni în 1998. Este doar prima criză severă a majorității care mai trece printr-un șoc în decembrie 1999, când președintele Emil Constantinescu a decis să îl schimbe pe premierul Radu Vasile, susținut doar de miniștri PD.
A urmat guvernarea monocoloră a PSD între 2000 și 2004. Nici aici nu au lipsit tensiunile. Gruparea președintelui Ion Iliescu și cea a primului ministru Adrian Năstase s-au contrat în nenumărate rânduri. Cel mai celebru moment a fost anunțata demisie a lui Adrian Năstase din fruntea Guvernului în iulie 2003, după ce Ion Iliescu și miniști controlați de el s-au opus vehement demersului premierului de a organiza alegeri anticipate.
Alianța DA, formată din PNL și PD, s-a aliat pentru a da guvernarea cu PC-ul lui Dan Voiculescu și cu UDMR. Același Traian Băsescu, acum din postura de președinte a invocat încă din februarie 2005 soluția imorală PC aruncând în aer coaliția, totul culminând cu atacurile repetate dintre el și premierul Călin Popescu Tăriceanu. Formal, această alianță a fost desființată în aprilie 2007 prin eliminarea PD de la guvernare.
Între 2008 și 2009, s-a refăcut FSN prin Parteneriatul Pentru România, alianța concretizată între PSD și PDL. Viața acestei alianțe a durat mai puțin de un an, în septembrie 2009, PSD părăsind guvernarea.
O altă celebră alianță a venit la guvernare în 2012, compusă în principal din PSD și PNL, cu sateliții UNPR și PC. Aproape doi ani a rezistat această formulă care aduna nu mai puțin de aproximativ 70 la sută din mandatele din Parlamentul României.
Alianța venită la guvernare în 2016, formată din PSD și ALDE, a rezistat până în noiembrie 2019, când partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a participat la moțiunea de cenzură care a dat jos Guvernul condus de Viorica Dăncilă.
Cum istoria e ciclică, întrebarea e când se va desființa actuala alianță de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR?
Un text de Ciprian Aron