Ziua „Vorbe despre noi: Înapoi în comunism?” e destinată liceenilor, atât celor de azi, cât și celor de altădată. Este o zi de reflecție asupra perioadei comuniste și asupra posibilităților de a mai aluneca vreodată către ceva similar în România.
La 30 de ani de la schimbarea de regim din ’89, e timpul să vorbim cu cei născuți în democrație despre drepturile și libertățile câștigate în 1989, sunt de părere organizatorii, cei de la Asociația Fapte și localul Vorbe.
În această primăvară Funky Citizens a deschis în București 80east – apartamentul comunist. E un soi de laborator de educație civică, decorat în stilul anilor 80. Acolo liceenii vin cu clasa și învață despre comunism într-o manieră experiențială, trăindu-l pe propria piele prin diverse jocuri.
„Credem cu tărie că e nevoie să conservăm memoria recentă, inclusiv micile istorii de zi cu zi. Altfel, uitarea lor va duce la repetarea lor. De aceea, ca o extensie a acestui proiect, vizităm 5 orașe din țară (Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași și Constanța) pentru a deschide dialogul despre cum putem memorializa mai bine comunismul.
Discuția e necesară pentru că încă n-am făcut pace cu trecutul și avem nevoie de un catharsis social. Poveștile cotidiene pot (re)crea o punte între două generații: cei născuți înainte de 1989 și cei născuți după.
Miza noastră e educația civică, iar conceptele abstracte precum drepturi și libertăți se fac înțelese mai bine când sunt traduse în concret și exemplificate prin povești”, precizează aceștia.
11:00 – 15:00 #retroBrunch cu viniluri
Ediție a specială, a șaptea a deja tradiționalului nostru #BrunchCuViniluri, cel din 16 iunie vine și cu mâncăruri speciale, și cu viniluri speciale. Încercăm să-i convingem pe colegii noștri bucătari să gătească parijer pané, dar nu suntem încrezători că vom reuși. Stați pe-aproape ca să vedeți meniul complet și colecția de viniluri scoase din dulap pentru această ocazie specială.
Rezervări pe Vorbe sau la salut@vorbe.org. Preț 45 de lei / pers. Gratuit pentru copii.
15:00 – 17:00 Tur ghidat: Clujul în comunism
Mersul pe jos face orașul frumos! Pornim la 10:00 din Piața Mihai Viteazu, unde timpul s-a oprit în loc la Revoluția din ’89 (o să vă spunem legenda ceasului de piatră), și luăm orașul la pas pe urmele poveștilor epocii comuniste. Aflăm poveștile Cetățuiei, ale străzii Mamaia și ale vieții în vremea schimbărilor urbane din comunism. 20 de locuri disponibile, primul venit, primul servit. La plecare, participanții primesc din partea casei o bere sau o limonadă, să aibă energie pentru drum.
Ghid: Vladimir-Alexandru Bogosavlievici
Rezervări: Rezervări pe Vorbe sau la salut@vorbe.org. Gratuit, în limita a 20 de locuri disponibile.
12:00 – 21:00 Expoziție foto: Clujul comunist în Arhiva Fotografică Minerva
Cei de la Minerva își mută arhiva pe Clemenceau, ca să putem vedea mai de-aproape cum era Clujul în cei 45 de ani de comunism. Time travel, dar stând pe loc. Expoziția rămâne apoi deschisă la Vorbe până în 23 iunie.
19:00 – 21:00 Dezbatere „Înapoi în comunism?”
Cosmin Pojoranu de la Funky Citizens în dialog cu profesori și elevi din epoca de aur despre cum era viața în comunism, cu bunele și cu relele ei, și despre posibilitățile de a mai ajunge vreodată să trăim așa ceva în România.
Invitați: Ioana Bican (profesor la Facultatea de Litere, UBB), Eugen Pănescu (arhitect și urbanist, Planwerk Cluj), Tiberiu Moisă (Deputy CEO, Banca Transilvania).
Moderator: Andrei Bulearcă, Funky Citizens
21:30 – 23:00 Proiecții de scurtmetraje
Scurtmetrajele ies în stradă! Revoluție la un pahar de bere pe Clemenceau, unde vom vedea împreună „Tuns, ras și frezat” (2013), „Cadoul de Crăciun” (2018), ambele semnate de Bogdan Munteanu, și „Nu trage perdeaua” (2019), în regia lui Andrei Florescu.