Cu oameni ca Bogdan Florea te simți în siguranță, de la prima strângere de mână simți că ai de-a face cu un om serios. Noi l-am întâlnit doar acum, dar este posibil să-l cunoașteți deja, în anul Centenarului a făcut parte dintr-o campanie de presă a unei televiziuni naționale, fiind prezentat drept unul dintre cei 100 de români cu o acivitate merituoasă. A decis să studieze medicina la Cluj, el fiind din Suceava, și de atunci, pare neobosit în slujba pacientului. Se ocupă de două direcții importante ale medicinei, considerate de nișă, epilepsia și podiatria. Nu știe exact de ce a ales medicina, poate fiindcă a fost marcat de un eveniment care s-a finalizat cu două copci la un genunchi sau poate fiindcă era singura opțiune serioasă de continuare a studiilor, iar neurologia pentru că seamănă cu matematica, iar el știa deja multă matematică pentru că absolvise cursurile unui liceu de matematică-fizică.
CLINICA DE PODIATRIE: “E frumos să faci ceva nou”
În urmă cu 4 ani a înființat, în premieră națională, o clinică de podiatrie, convins fiind că cea mai mare libertate este cea de mișcare.”Era o verigă lipsă a sistemului, activitatea de prevenție este slabă în România față de țările din vest, de exemplu. Am deschis clinica pentru problemele date de una dintre complicații, și anume, piciorul diabetic. Știți deja, sunt peste 1,8 milioane de persoane cu diabet zaharat în România, iar pe fondul unei polineuropatii, pacientul poate să nu simtă durerea și nu merge la medic. Când nu te doare, de ce să mergi la medic? Dar asta nu înseamnă că nu trebuie mers. Durerea e un dar intr-un fel, te trimite la control medical. Avem pacienți care au probleme de biomecanică, biostatică, pe picior de copil, de adult, picior sportiv. Suntem o echipă de 8 medici: neurolog, ortoped, diabetolog, chirurg, chirurg vascular, endocrinolog, reumatolo, diabetolog, psiholog, care, stăm în jurul pacientului spre binele acestuia, încercăm să rezolvăm problemele medicale pe care le are. Sunt extrem de încântat că ne-am regăsit ca echipă, entuziaști de ceea ce facem!”
CENTRUL DE EPILEPSIE-MONITORIZARE EEG: ”Stigma socială trebuie îndepărtată!”
A declarat de câte ori a avut ocazia că mecanismele de declanșarea crizelor există în fiecare dintre noi, oricând, în anumite condiții, putem prezenta o criză epileptică. E nedrept, spune de câte ori are ocazia Bogdan Florea.”Aplecarea mea asupra epilepsiei dureaza de mai mulți ani,mai ales asupra percepției populației asupra acestei boli. Este o nedreptate din punctul meu de vedere. Epilepsia este o stare a creierului care permite apariția unor crize din când în când, dar între crize aceste persoane sunt de cele mai multe ori si se comporta absolut normal. Ce e rău? E rău ca epilepsia este cumva legata, istoric vorbind, de probleme „cu capul”, ca si cum ar fi o tulburare psihica. Nu avem nici o problemă să povestim despre o problemă medicală organică, infarct, cancer, dar avem o mare problemă să vorbim de suflet sau de problemele psihice și, eticheta asta nedreaptă aduce pe umerii persoanelor care suferă, dar și a membrilor familiilor lor, o stigmă socială. Eu n-am știu de acest lucru până nu m-am ocupat serios de epilepsie. Cred că oamenii trebuie judecați după ceea ce fac, nu după afectiunile pe care le au! Comunitatea aceasta de persoane cu epilepsie este cumva închisă, oamenii nu spun, nu vorbesc, sunt comunități ermetice. Dacă nici noi nu vorbim, cercul acesta nu se va rupe niciodată.”
IMPLICARE SOCIALĂ: ”Vrem să devenim tot mai buni!”
Eforturile doctorului Bogdan Florea și a echipei lui par să dea rezultate, încet, pas cu pas, reușesc să se facă auziți, să trezească interes, iar cauza lor pare să aibă mai mulți adepți.”În 2016, la invitatia Cluburilor Lions din Cluj, a venit in Romania Orchestra Mondială a Medicilor: 120 de medici de pe cinci continente care au susținut concerte caritabile la Cluj, Brașov și București. Cu ajutorul acestor oameni deosebit de valoroși, de o modestie aparte, si al sponsorilor, am strâns primele fonduri necesare achizitiei de aparate videoEEG perfoemante. Ei au fost scânteia. Am prins curaj, astfel că în 2017, am încercat un eveniment sportiv în Mureș, un swimathon, iar anul trecut am organizat 10 crosuri, în 10 orașe diferite, pentru constientizarea cauzei. Am făcut toate greșelile de organizare care se puteau face, dar am căpătat experiență. Anul acesta organizăm crosuri în 8 orașe, la care participă tot mai mulți oameni, ceea ce este încurajator. Am început în Craiova, Brașov și Târgu-Mureș și vom continua cu Sibiu, Alba-Iulia, Baia-Mare, Cluj, București. Îi aștept pe toți clujenii, în 29 septembrie, la Zilele Municipiului Cluj-Napoca, să alerge pentru cauza noastră. Avem multe în plan, printre care și un centru psihologic de sprijin pentru părinții copiilor cu acest diagnostic și pentru adolescenții care află că suferă de epilepsie. Din păcate nu avem o sursă de informații bine structurată, oamenii merg pe dr. Google, unde găsesc informații nesistematizate sau filtrate, un lucru foarte periculos. Când află diagnosticul, oamenii au senzația că se termină lumea.”
Mai multe despre epilepsie, cu doctorul Bogdan Florea https://www.youtube.com/watch?v=U_bLPivUFuM
TELEMEDICINA ÎN EPILEPSIE
”E fain să trăiești în Cluj, București Mureș sau alt centru universitar, cu acces usor la diagnostic si tratament, dar epilepsia nu este numai în aceste orașe!”
Până în prezent au fost cumpărate 7 aparate VIDEO-EEG care au fost instalate în diferite orașe din România, astfel că și persoanele din zone geografice mai indepartate sau mai slab asigurate medical pe fenomenul epilepsiei să aibă acces la diagnostic și tratament. Un astfel de aparat costă 25 de mii de euro, iar Clubul Lions și-a propus să cumpere minim unul în fiecare an. ”Telemedicina este un proiect al unor medici inimoși, susținuți de cluburile LIONS din România. Telemedicina nu înlocuiește actul medical, dar face viața mai bună pacienților, familiilor lor și nu în ultimul rând medicilor. Concret…un părinte din Rădăuți cu un copil bolnav, îl ia în brațe, se urcă în autobuz și merge la Suceava, Iași sau la Cluj. Se gândește că dacă il vede domnul profesor, trece. E normal, suflet de parinte. Ei bine, nu e o garantie ca trece! Revine din cand in cand la control, pentru o jumătate de oră sau o oră, iarăși face 300 de kilometri dus-întors. Gândul nostru a fost să strângem banii, să infintăm si să dotăm un cabinet cu un aparat video-EEG performant, să pregătim specialiști – medici si asistenti tehnicieni EEG. In cazurile obisniuite, clare medical, acei profesionisti se descurca local. Dar in cazurile mai complexe, refractare la tratament, mai complicate, medicul de la fața locului poate cere o a doua sau o a treia opinie unui coleg dintr-un centru universitar din tara sau din strainatate, asupra tratamentului, asupra evolutiei, asupra aspectului EEG. Cu alte cuvinte, starea medicala a unui pacient dintr-un colt indepartat din tara poate fi analizata de catre un medic din Montreal, Copenhaga sau Viena. Medicina este un sport de echipă, iar cine a înțeles acest lucru a avut succes. Nu este o profesie în care să aibă loc orgoliile și abordarea individulistă, cei care lucrează în echipă obțin cele mai bune rezultate.”
O DESCOPERIRE A UNEI NOI STARI A CREIERULUI
”Sunt mândru si recunoscător că am făcut parte din echipa care e descris acest fenomen”
În cadrul unui proiect de cercetare, al cărui subiect era coma profundă, Bogdan Florea a descris, o altă fază în care se poate afla creierul.”Aportul meu este unul limitat, fiind privilegiat sa lucrez cu Prof. Florin Amzica de la Universitatea Montreal si Daniel Kroeger de la Harvard. în protocolul de declarare a morții cerebrale, este necesară urmărirea liniei izoelectrice. Fenomenul inregistrat pe EEG diferea de tot ceea ce văzusem pana atunci, definind o nouă stare electrică a creierului. Această stare nouă a inseamnă că linia izoelectrică pe EEG nu are aceeași semnificație cu sfârșitul unei vieți, cum e linia izoelectrică dată pe EKG. Adânc în creier pot fi structuri, subcorticale le numim, care încă pot funcționa foarte bine și care prin niște mecanisme încearcă să „reaprindă” activitatea corticală(n.r. cortex-structura aflată la suprafața creierului). Linia izoelectrică nu aduce detalii despre ce se întâplă mai adânc, în creier. Sunt situații de linie izoelectrică pe EEG în care neuronii sunt viabili, dar silentiosi, iar dovezile sunt clare și arată că există o noua graniță in neurolfiziologia creierului.
DESPRE STRES
”Străbunicii noștri erau mai sănătoși!”
Când uităm, greșim, ratăm sarcinile de serviciu, spunem doar atât…STRESUL e de vină! Face parte din viața noastră, justifică mare parte din acțiunile cotidiene. Când rostim acest cuvânt parcă nu mai este necesar să dăm alte explicații, toată lumea înțelege. Și totuți, ce este stresul?”Stresul nu este o stare de suflet sau de oboseală, sunt dovezi clare că modifică structura noastră, generează niște cascade neurobiologice care determină creșterea cortizolului seric, supra-renalele fiind afectate, scade imunitatea, ne îmbolnăvim mai des. Oamenii care și-au făcut o carieră din studiul acestui fenomen spun că, fără discuție, stresul, gândurile rele, frica, gelozia, teama de datorii, provoacă tulburări endocrine, ne îmbolnăvesc. Imunitatea, suma mecanismelor de apărare, scade, astfel celulele” strâmbe” nu mai sunt identificate imediat, riscăm să virăm către probleme de oncologie. Are legătură și cu neurologia pentru că nu avem liniște. În plus, nu dormim, iar somnul este esențial, circuitele functionale ale creierul nostru se modifica masiv în timpul perioadei de odihnă. În America si Canada, calculele arată exact cât costă nesomnul și s-au înființat clinici pentru cercetarea calității somnului. Somnul este primordial pentru a menține un om activ în societate.”
Cristina Pintilie Șendrea