Medicii de familie din Cluj se plâng că întâmpină probleme atunci când încearcă să programeze pentru vaccinare pacienții cronici. Ei spun că au exact aceeași posibilitate de a face programări la fel ca și restul persoanelor, de aceea nu reușesc să găsească locuri libere pentru bolnavii cronici. În aceste condiții, medicii cer alocarea unui cod special care să le permită să își programeze mai ușor pacienții în platforma dedicată.
”Programarea pentru vaccin se poate face prin platforma dedicată, care funcționează cum funcționează, prin medicul de familie, care nu are nimic în plus și are acces în platformă la fel ca oricare altă persoană, prin call-center, unde se răspunde cum se răspunde, prin direcțiile de asistență socială a primăriilor sau prin angajatori. Problema este că nu sunt atâtea centre de vaccinare câte ar trebui în condițiile în care nu este o aprovizionare constantă cu doze de vaccin”, a explicat președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, pentru cluj24.ro.
Medicii de familie cer autorităților să ia în calcul și posibilitatea ca pacienții care suferă de boli cronice să fie imunizați la cabinetele proprii.
„Noi nu avem un acces direct în platformă și solicităm autorităților să ia în calcul accesul pentru medicii de familie pe baza unui cod special astfel încât să putem programa mai ușor la vaccinare pacienții noștri care sunt bolnavi cronici.
De asemenea, s-ar putea încerca și vaccinarea acestor bolnavi prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, în condițiile în care în mediul rural tot soluția asta se practică. Avem și noi frigidere pentru ținut vaccinul, doar să fie asigurat transportul dozelor de la centrele de stocare la cabinete. Noi ne cunoaștem pacienții și ne putem organiza activitatea”, a mai spus Emiliana Costiug.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj a declarat și faptul că medicii sunt dispuși să lucreze suplimentar în centrele de vaccinare, care se confruntă cu o lipsă de personal medical.