Dezbatere pe marginea unei cărți la Cluj: „Cine se teme de moarte”, de Nnedi Okorafor

by admin

Vineri, 29 iunie, de la ora 18:30, libraria Bookstory din Cluj-Napoca organizează o discuție pornind de la volumul scris de Nnedi Okorafor, „Cine se teme de moarte”, apărut la Editura Polirom.


Cine se teme de moarte este romanul unui copil al deșertului, al brutalității, al vrăjitoriei, povestea celei în stare să rescrie în Marea Carte destinul a două popoare. Și poate destinele viitorilor cititori ai acestei cărți. Traducerea din limba engleză este semnată de Ona Frantz.

Invitatele serii vor fi Simona Jișa, Centrul de Studii Africane, UBB și Raluca Perneș, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB.

Într-un Sudan al viitorului, împletind tehnologia cu vrăjitoria pe un fundal al confruntărilor multiple între etnii, între sexe, între opresori de tot felul, cei oprimați sunt tot mai puțin conștienți de statutul de victimă. Niciodată Africa, în toată stranietatea ei magică și violentă, nu a fost mai fascinantă decât în povestea acestei adolescente cu părul și pielea de culoarea nisipului, pe nume Onyesonwu (Cine-se-teme-de-moarte).

Roman în curs de ecranizare, câştigător a numeroase premii internaţionale, printre care World Fantasy Award la categoria Cel mai bun roman (2011), RT Reviewer’s Choice Best Book Award (2010), şi finalist al Locus Award pentru Cel mai bun roman fantasy (2010) şi Black Excellence Award (2010). Cine se teme de moarte a fost aleasă şi cea mai bună carte a anului 2010 de Publishers Weekly, Library School Journal şi Amazon.com.

„Cine se teme de moarte e una dintre cele mai şocante, cu adevărat fascinante poveşti, cum n-am mai avut de mult ocazia să citesc.“ (Peter S. Beagle)

„Nnedi Okorafor arată cum trecutul este, de fapt, întotdeauna prezent. Cine se teme de moarte e o parabolă postapocaliptică menită să ne arate cum nepăsarea, apatia şi prejudecata pot omorî, dar şi că adevărul şi cunoaşterea sunt calea către viaţă.“ (New York Journal of Books)

„O poveste marcată de un realism care-ţi dă fiori – inegalitate rasială şi de gen, tradiţii care distrug orice urmă de umanitate din semeni – alăturată unui melanj de magie şi fantastic de vocea unui povestitor remarcabil.“ (Publishers Weekly)

Simona Jișa este cadru didactic universitar la Facultatea de Litere, specialistă în Literatura franceză modernă și contemporană. Este și titulara cursului masteral de Literatură africană de expresie franceză. Este membră a Centrului de studii africane al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza