Rata șomajului în județul Cluj a crescut față de anul trecut cu un procent semnificativ. Peste 1.500 de locuri de muncă declarate vacante la începutul anului 2021

by admin

Rata șomajului în județul Cluj se află în creștere față de anul precedent cu un procent de 0,45%. Conform datelor transmise de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (AJOFM), rata șomajului la nivelul județului Cluj în ianuarie este de 1,67%, în timp ce, în aceeași lună a anului 2020, rata șomajului a fost de 1,22%.

Totodată, conform instituției AJOFM, în anul 2020, totalul posturilor vacante a fost de peste 23.000, însă, în declararea locurilor de muncă vacante, angajatorii nu au precizat dacă acestea sunt noi create.

În luna decembrie a anului 2020, s-a înregistrat cel mai scăzut număr al locurilor de muncă vacante în Cluj, atunci când au fost disponibile 673 de posturi. Cel mai mare număr a fost înregistrat în luna martie, fiind declarate vacante 2.973 de locuri de muncă.

“La nivelul județului Cluj am plătit peste 140.000 de persoane din cererile depuse pentru șomajul tehnic de către 30.000 de angajatori. Ce a însemnat șomajul tehnic toată lumea știe. Susținerea de către statul român a locurilor de muncă pe care angajatorul le-a suspendat care urmare a stării de urgență. Apoi a apărut acel 41,5% cunoscut ca și o susținere din partea statului pentru ceea ce reprezintă contribuțiile și impozitele pe care salariații le plătesc. Județul Cluj a fost mereu pe locul 2 în țară din această perspectivă după București. Am susținut încă 90.000 de persoane pentru care angajatorii au depus cererile pentru 3 luni de zile în legătură cu acest procent de 41,5%. De asemenea, susținem peste 200 de firme lunar, majoritatea fiind din domeniul Horeca.

Din martie 2020 până în prezent, AJOFM Cluj a plătit către zona pieței forței de muncă peste 350 de milioane de lei. Suntem numărul doi ca și sume de bani, dar și ca număr de persoane pe care le-am susținut. Rata șomajului la nivel de județ, chiar dacă au trecut 10 luni de la începutul pandemiei nu a crescut foarte mult. Ea este la 1,67 comparativ cu 1,22 cât era în anul anterior. Asta înseamnă că economia județului esta una puternică.

Ca și locuri vacante de muncă în acest moment, fiindcă este luna ianuarie, suntem undeva la 1.500-1.700. În luna martie a anului trecut am avut aproape 3.000 de locuri de muncă vacante. Sunt sigură ca în lunile următoare vom avea la fel de multe locuri. Sunt pe toate domeniile de activitate, dar în mare parte se îndreaptă spre zona de producție. Inclusiv studiile superioare fac parte din planurile noastre și această preocupare este creionată prin faptul că noi suntem una din instituțiile care pot accesa fondurile europene”, a declarat directorul AJOFM, Ana Maria Chiciudea în cadrul emisiunii Servus, Cluj.

https://www.facebook.com/servuscluj.ro/videos/237116114656790

Te-ar putea interesa si

Comenteaza