Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ambasada Olandei în România, invită publicul interesat, și în acest an, la cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global – World Press Photo, ediția 2019.
Deschiderea oficială a expoziției va avea loc marți, 2 iulie, de la ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), vernisajul urmând să îi aibă ca invitați pe Stella Ronner Grubacic, ambasadoarea Olandei la București, Jerzy Brinkhof, curator World Press Photo și Cristian Movilă, președinte al Fundației Eidos. Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 21 iulie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10-17.
Evenimentul din Cluj-Napoca este organizat de Fundația Eidos și face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerată în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție. Expoziția a fost itinerată în București, Timișoara și Cluj-Napoca cu ajutorul TNT Express România.
„Credem că libertatea presei este extrem de importantă și o asemenea selecție mondială de fotografii de presă ar trebui expusă în cât mai multe orașe din România” a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation, reprezentant World Press Photo în România.
Sunt 140 de fotografii câștigătoare – selecția a fost făcută dintr-un total de 78.801 de imagini realizate de 4.738 de fotografi din 129 de ţări.
Pentru actualizări permanente, cei interesați sunt invitați să urmărească pagina de facebook a evenimentului
Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice.
Misiunea acesteia este să construiască punți de comunicare între creatori și vizionari din România și din restul lumii, oferindu-le o plajă emergentă de platforme ce facilitează schimbul de expertiză. Se dorește conectarea și inspirația, cu țelul de a aprofunda înțelegerea reciprocă asupra acestei comunități aflate în permanentă expansiune, și să își dezvolte capacitatea de creștere, cu o conștiință globală comună: ca specie unică, printr-o esență autentică și, așa cum ar spune Aristotel, printr-un eidos colectiv.