Cum afectează eliminarea voucherelor de vacanță industria turismului. Managerul unui hotel din Cluj-Napoca: „Suntem foarte afectați de această decizie”

by Oana Spiru

Vestea conform căreia nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă în 2021 a supărat mulţi oameni din industria turismului. Patronatele din turism protestează faţă de eliminarea voucherelor de vacanţă susținând că au fost eliminate fără argumente.

“Voucherele de vacanţă au fost introduse în România prin OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă ca măsură în favoarea angajatului, căruia îi cresc veniturile reale, şi în favoarea angajatorului, care are posibilitatea şi este stimulat să acorde angajaţilor, alături de salariu, vacanţe în ţară, prin intermediul voucherelor de vacanţă, cu rol de recuperare a capacităţii de muncă, de creştere a productivităţii muncii şi de motivare a acestuia pentru a-şi menţine calitatea de salariat în respectiva întreprindere, ceea ce va genera stabilitate şi eficienţă mărite”, se arată în comunicatul patronatelor din turism.

Banii proveniţi din voucherele de vacanţă reprezentau o parte destul de importantă în veniturilor hotelierilor. Paul Cons, patronul unui hotel din Cluj-Napoca, a declarat pentru Servus, Cluj!, că sunt afectați inclusiv din punct de vedere al consumației pe care turiștii care mergeau cu voucherele de vacanţă o făceau în hotel. La hotelul domnului Paul anul trecut au ajuns în jur de 50-60 cu vouchere de vacanţă, din toate părțile țării.

„În această perioadă în care nu avem turiști din cauza coronavirusului suntem foarte afectați de această decizie. Anul trecut a fost mai bine, turiștii veneau cu voucherele de vacanţă, mai făceau consumație. Turiștii aveau un sejur la noi, veneau la spa”, spune patronul hotelului din Cluj-Napoca.

Totodată, Lucia Nora Morariu, președinte și director general al unei companii de turism din România, susține că în ultimii 4 ani majoritatea plăților sejururilor în România s-a făcut cu vouchere de vacanţă.

„Marea majoritate a vânzărilor pe servicii turistice în România, în ultimii 4 ani, au fost făcute contra vouchere de vacanţă. În mare parte voucherele s-au folosit pentru tot ce înseamnă România. Evident că marea majoritate se presupune că au fost folosite pentru litoral datorită faptului că baza turistică de pe litoral e preponderentă în ansamblul bazei turistice din România”, spune, Lucia Nora Morariu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza