Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, a explicat că firmele de salubritate trebuie să aloce pentru fiecare contract în parte, sacii necesari de colectare a gunoaielor. Firmele respective au obligația colectării deșeurilor în zile diferite pentru a nu favoriza amestecarea acestora. Viorel Pleșa a atras atenția că există tendința ca firmele de salubritate, pentru a-și reduce costurile, să recurgă la folosirea unui singur transport pentru a ridica toate deșeurile. Anul trecut, în județul Cluj, doar primăria municipiul Cluj-Napoca, respectiv a comunei Vad, au respectat normele de colectare selectivă.
“În cursul anului trecut am făcut controale la cele 81 de primării din județ, dintre care 76 de comune, 5 orașe și municipii. Concluzia este că doar două primării din 81, și-au îndeplinit acel procent privind reducerea cantității dirijate spre groapa de gunoi. Este vorba despre primăriile municipiului Cluj-Napoca și al comunei Vad. Colectarea selectivă nu funcționează în parametri normali. Suntem departe de ceea ce ne propunem, încercăm să remediem situația odată cu efectuarea controalelor din acest an, să impulsionăm firmele de salubritate să-și atingă țintele. Noi trebuie să ajungem până în 2022 ca 50-70% din deșeuri să fie reciclabile.
Amenzile sunt mari pentru aceste firme. Ele se ridică până la 40-50.000 de lei, dar dacă este un cumul de acțiuni, se poate ajunge și până la 100.000 de lei. Am avut cazuri anul trecut în care unele primării au ajuns să plătească suma de 80.000 de lei, iar în instanță să câștige doar o reducere de 30.0000 de lei a sancțiunii contravenționale”, a declarat pentru Servus, Cluj!, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Viorel Pleșa.