Liviu Șipoș a fost trimis în judecată. Fostul comisar de la Crima Organizată Cluj le-a montat GSP-uri și microfoane ascunse oamenilor de afaceri

by admin

Pe raza județului Cluj, în perioada decembrie 2019 – august 2020, un grup infracțional bine organizat, format din 6 persoane, care a fost coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a desfășurat activități de urmărire a unor oameni de afaceri. Planul bine pus la punct de aceștia, avea ca scop supravegherea cu ajutorul dispozitivelor GPS și dispozitivelor de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental.

Liderul grupării a finanțat activitățile infracționale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrare și a dispozitivelor de localizare GPS. Tot el era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS cu tot cu microfon. Având în vedere experiența profesională dobândită în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalţi inculpaţi, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze.

“Creierul” acestui grup a coordonat întreaga misiune, în ceea ce privește comiterea infracțiunilor de violarea sediului profesional și violarea vieții private, precum și cele de acces la un sistem informatic și transfer de date informatice, instigându-i pe doi dintre inculpaţi să pătrundă în sediile private ale societăților comerciale în care își desfășurau activitatea persoanele vătămate, pentru a monta dispozitive de înregistrare și de a accesa sisteme informatice de pe care să transfere date informatice.

Organele judiciare au intervenit în data de 15 august 2020, moment în care doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a fura suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-un automobil utilizat de către persoana vătămată.

Conform celor de la DIICOT, infracțiunile sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

Dosarul a fost înaintat pentru soluţionarea cazului la Tribunalul Bucureşti, potrivit cluj24.ro.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza