Pe 26 februarie 2020, în România a fost raportat primul caz de COVID-19, la o persoană din județul Gorj. La un an de la începutul pandemiei în țara noastră, IRES a analizat impactul pe care COVID-19 l-a avut asupra asupra stării psiho-emoționale și sociale a românilor, dar și asupra bunăstării lor.
Sondajul ne arată că pandemia a avut un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale a românilor, dar și asupra sănătății lor; vedem că un român din 10 a traversat, în ultima săptămână, stări de anxietate, 14% nu reușesc să își țină sub control îngrijorările, iar femeile, persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în mediul rural au consultat medicul specialist, în primul an pandemic, mult mai puțin decât o făceau în perioada de dinainte.
Aproape jumătate dintre români sunt de părere că pandemia a generat schimbări negative în viața lor, în timp ce 16% găsesc și părți pozitive. Acestea sunt legate, în principal, aspectele care țin de familie și de disponibilitatea mai mare de timp, fie că vorbim despre apropierea față de familie și de timpul petrecut împreună cu aceasta (23%), de posibilitatea de a lucra de acasă (7%) sau de timpul liber suplimentar disponibil (7%). Pentru alții (13%), pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală și pentru cunoașterea sinelui. 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor, iar același procent în sensul găsirii unul lor de muncă mai bun.
Cât privește aspectele negative ale pandemiei de COVID-19, acestea sunt, în principal: restricțiile și limitările de mișcare (26%), limitările impuse vieții sociale și interacțiunii cu ceilalți (12%). 1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 8% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile. 7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% au avut probleme de sănătate, iar 4% spun că au perceput negativ limitarea accesului la servicii medicale. Alți 5% indică educația online ca fiind schimbarea în rău pe care au experimentat-o pe parcursul ultimului an.
Pandemia de COVID-19 i-a ajutat pe români și să învețe lucruri noi. Peste jumătate dintre respondenți spun că au învățat ceva nou în această perioadă, ceva ce cred că nu ar fi învățat în alt context. Îi regăsim printre aceștia, în proporții mai mari, pe respondenții cu studii superioare, pe femei, dar și pe vârstnici și pe cei cu studii cel mult elementare. Printre lecțiile învățate, dincolo de cele funcționale, legate de respectarea normelor de igienă și menținerea distanțării sociale ori legate de sănătate, se regăsesc multe aspecte care vizează empatia și relația cu ceilalți oameni.
Sondajul IRES a fost realizat în 12-15 februarie 2021 pe un eșantion de 1.115 respondenți la nivel național, cu vârsta de 18 ani și peste, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,9%. Rezultatele complete ale studiului pot fi analizate AICI.