Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a anunțat deschiderea unor noi centre de vaccinare. Este vorba de 130 de noi centre, unde va fi utilizat serul produs de Pfizer/BioNTech. În județul Cluj vor fi deschise cinci noi centre de vaccinare, în Turda, Campia Turzii, Dej, Gherla și Valea Drăganului.
„156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete; capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi.
Programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de mâine, 27 februarie a.c., și se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități.
Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro”, au transmis reprezentanții CNCAV.
În paralel, continuă imunizarea personalului didactic la nivel național. La nivelul județului Cluj au fost stabilite 9 fluxuri de vaccinare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar şi universitar, 6 pentru serul AstraZeneca, iar în restul de 3 pentru serul Pfizer/BioNTech.
Aceste fluxuri sunt stabilite în 4 centre de vaccinare la nivelul municipiului Cluj-Napoca, după cum urmează:
Pentru învățământul preuniversitar (6 fluxuri):
- 2 fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca → la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”;
- 2 fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca → la Școala Generală „Iuliu Hațieganu“;
- 2 fluxuri de vaccinare cu Pfizer → la Școala Gimnazială „Ion Creangă“.
Pentru învățământul universitar (3 fluxuri):
- 2 fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca → la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca;
- 1 flux de vaccinare cu Pfizer → la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Conform datelor transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, există 4.298 cadre didactice care nu s-au vaccinat încă şi care pot beneficia de aceste noi fluxuri. Programările pentru vaccinare se stabilesc pe liste la nivelul fiecărei unități de învățământ, sunt centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar şi transmise către Direcția de Sănătate Publică, respectiv către centrele de vaccinare, în ceea ce privește învățământul preuniversitar. Procedura este similară şi pentru învățământul universitar, prin intermediul Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Astăzi a fost demarată vaccinarea cadrelor universitare, urmând ca de luni să înceapă vaccinarea şi pentru mediul preuniversitar. Această campanie va dura aproximativ o săptămână, în funcție de numărul de persoane care vor opta pentru vaccinare şi în funcție de tipul de vaccin administrat, se va efectua doza a doua la termen.