Un milion de lei a fost alocat de Primăria comunei Florești pentru proiectele de bugetare participativă. Banii vor fi împărțiți între primele cele mai votate două proiecte. În acest fel, primăria își propune implicarea cetăţenilor comunei ȋntr-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ ȋn definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.
De asemenea, spun reprezentanții Primăriei Florești, această inițiativă urmărește implicarea directă a cetățenilor în actul administrativ, astfel încât proiectele cele mai dorite de către comunitate să fie implementate. Astfel, cetăţenii depun proiecte pe care le doresc implementate ȋn Floreşti, iar apoi pe baza regulamentului, locuitorii comunei votează, iar Primăria va pune în aplicare proiectul.
Bugetarea participativă organizată în comuna Florești cuprinde următoarele etape:
1. Înregistrarea participanţilor. Înregistrarea se face pe platforma online www.floresti.decid.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.
2. Depunerea propunerilor de proiecte. Fiecare cetățean poate formula o singură propunere de proiect prin intermediul platformei www.floresti.decid.ro.
3. Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către Comunitate. Propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei comunei Florești. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile de către comisia de analiză tehnică și juridică urmează să fie supuse votului cetăţenilor.
4. Votul cetăţenilor. Votul are loc într o singură etapă, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care au obținut cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul anului următor (excepție anul 2021 când fondurile vor fi cuprinse în bugetul anului 2021) al Primăriei Comunei Florești.
Calendarul privind bugetarea participativă stabilit de primăria Florești este următorul:
- Depunerea proiectelor în perioada 1 martie – 1 aprilie 2021;
- Analiza proiectelor în perioada 2 aprilie – 15 aprilie 2021;
- Votarea proiectelor în perioada 16 aprilie- 30 aprilie 2021;
- Implementarea proiectelor în anul 2021.
Regulamentul complet al Bugetarii Participativă organizată în Comuna Florești poate fi accesat la adresa https://www.floresticluj.ro/ro/articol?slug=-1# și https://floresti.decid.ro/regulament/.