Europa este în alertă odată cu venirea celui de al treilea val de Covid-19. În acest sens, țările vecine au luat deja primele măsuri. Ungaria a închis de luni, 8 martie, școlile și grădinițele astfel încât cel puțin o lună cursurile să se desfășoare numai online, iar în ceea ce privește comerțul, este permisă funcţionarea doar a magazinelor cu produse de bază, precum supermarketurile, farmaciile sau benzinăriile. De asemenea, autoritățile din Austria au impus restricții de circulație pe timpul nopții în intervalul 20:00 – 06:00 și, totodată, au dat ordin pentru a inchide stațiunile de schi. Și în România se poate observa o creștere a numărului cazurilor pozitive de Covid-19, care s-au apropiat recent de 5.000.
“Orice este posibil, dar în ceea ce privește cazurile critice și mortalitatea, avem noroc că este mică deocamdată gravitatea acestei pandemii. În condițiile acestea, da, trebuie să luăm niște măsuri raționale și nu trebuie să intrăm în panică. Prevenirea valului trei se raportează la numărul de bolnavi. Iar aceste numere zilnice nu se raportează la așa ceva, ci la teste pozitive. La aceste teste se poate jongla. Faci mai multe testări și, bineînțeles, va crește numărul de teste pozitive sau dacă le faci numai în focare atunci numărul clar că va crește.
Ori faci o testare în masă, adică cel puțin 400-500.000 de teste pe zi, dar este imposibil în România, pentru că nu are asemenea forță și nici laboratoare, ori nu mai faci teste deloc și te axezi doar pe cei care au simptome de boală, care au nevoie de asistență medicală. Așa aflăm dacă este vorba de Covid sau altă afecțiune respiratorie”, explică fostul președintele al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Medicul este de părere că spitalele nu ar trebui aglomerate cu formele medii sau ușoare de boală, astfel situația poate fi ținută sub control.
“Aceste teste nu reflectă realitatea, pot să apară fals pozitive sau fals negative, iar în aceste condiții sunt doar orientative. Noi dacă ne raportăm la pandemie, ne raportăm la cazurile de boală. Deocamdată, pe plan global, se poate observa că numărul de bolnavi nu a influențat în mod semnificativ nici morbiditatea generală, nici mortalitatea. Cazurile pozitive înseamnă că sunt purtători sănătoși. Dacă este sănătos, înseamnă că nu apelează la sistemul de sănătate.
Încă ceva. Asimptomaticul nu este bolnav. De ce să îl internezi în spital? El este o persoană sănătoasă care este probabil purtătoare de virus pentru că i-a ieșit unul sau mai multe teste pozitive. PCR nu este exact, iar o persoană sănătoasă poate sta acasă o perioadă de 10-14 zile ca să nu transmită mai departe. Un om sănătos să stea în spital este împotriva logicii. Ce să caute acolo? Să ia un virus mai puternic? Să crească concentrația de virus și să facă boala?”, explică Astărăstoae.
După apariția celor aproape 400 de cazuri de infectări cu tulpina britanică pe teritoriul României, Vasile Astărăstoae este de părere că momentan specialiștii nu pot detecta nivelul de contagiozitate. El transmite că vor mai fi descoperite și alte tulpini din cauza mutației virusului.
“O să mai fie depistate alte tulpini. În acest moment, indiferent că s-au blocat circulațiile, virusul nu circulă cu pașaport. Pe acest schimb internațional, virusul românesc, sud-american sau orice tip, ele nu pot fi oprite să nu intre într-o țară sau alta. Se vor dezvolta și acolo.
Pe lângă această tulpină britanică, există tulpini africane, asiatice, sud-americane, cea românească care sunt variații normale ale virusului. Trebuie urmărit pentru a se putea vedea ce contagiozitate are și dacă este mai grav sau nu. Deocamdată pe cazurile care sunt în România nu putem spune acest lucru. Și apoi nici nu știm care sunt toate cazurile cu tulpina britanică, pentru că n-am făcut această identificare. Nu avem forța în laborator să facem asemenea tipare genetice, să spunem la toți ce fel de tulpină este”.
Întrebat despre acțiunile luate preventiv de autoritățile din Ungaria și Austria, medicul a transmis că este vorba despre o isterie pe plan mondial.
“Cred că este vorba despre această isterie pe plan mondial și fiecare politician dorește să ia măsurile ca să nu fie acuzați mai apoi de populație, să nu câștige opoziția care îl va critica, să nu aibă argumente. Iar atunci se iau măsurile cele mai neștiințifice cu un avânt pentru că există consilieri științifici care le recomandă și acoperă aceste măsuri. De fapt este o dictatură politico-medicală.
Cel mai bine este să ne vedem în continuare de viața noastră, să nu intrăm în panică, să nu facem isterie și comandanții operațiunii să fie mai raționali, să aibă niște cunoștințe să nu ne amenințe că se întâmplă cu tare lucru. Oamenii să păstreze în continuare măsurile de igienă și ar trebui să poarte masca numai în locuri aglomerate, însă nu avem ce face pentru că ne obligă să o purtăm peste tot. Să meargă lumea în aer liber, să-și trăiască viața, să nu meargă în mari aglomerații. Pot să meargă și la munte, dar și la mare când va fi sezonul. Viața trebuie să meargă înainte cu aceste măsuri care până la urmă sunt de bun simț”, încheie Vasile Astărăstoae.