Animalele sunt deseori nu doar o companie plăcută, ci și sursa unor beneficii asupra sănătății și stării de spirit. Interacțiunea dintre om și animal are capacitatea de a schimba vieți, de a le face să zâmbească, sa emane bucurie. Terapia cu animale este o terapie complementară, asta înseamnă că există un terapeut care este specializat într-o anumită direcție, iar în practica intervine o terapie asistată de animale. Scopul este de a facilita, de a ajuta și motiva progresul beneficiarului.
Terapia cu căței la Cluj este tot mai căutată în ultima perioadă. Conform președintelui asociației Dog Assist, George Mosoaia, câinii sunt pregătiți special pentru a interacționa cu oamenii care intră alături de specialiști în intervenții asistate și rolul lor este să îl motiveze pe beneficiar să treacă prin procesul terapeutic.
„Orice persoană care intră în spațiul terapeutic are nevoie de o motivație. Oamenii aceștia depun un efort foarte mare în terapie pentru recuperarea lor și atunci au nevoie de o motivație cât mai bună. Câinii își fac o relație cu beneficiarii și aceștia ajung să facă alături de câini tot felul de exerciții. Depinde foarte mult de obiectivele pe care le au în terapie. Lucrăm mai mult cu copiii în această perioadă pentru că ne-am restrâns activitatea, dar în mod normal ne adresăm atât copiilor cât și adulților. Avem programe atât la noi în centre cât și în alte centre partenere. Avem inclusiv programe educative pe care le desfășurăm în școli și grădinițe”, explică George Mosoaia.
La fel de benefică este și terapia cu cai, animale calme care în ciuda dimensiunilor învață repede și colaborează cu omul, dar respectul trebuie să fie reciproc. Terapia cu cai este foarte benefică pentru persoanele care suferă de anxietate sau depresie. În același timp este o adevărată lecție de echilibru și eleganță.
Mugur Pop, președintele Asociației Descoperă Natura ne-a spus că a lucrat cu copii abuzați, cu fel și fel de categorii vulnerabile, inclusiv cu reducerea stresului la ofițeri de penitenciare.
„Asta face o repunere în contextul natural. Calul nu vrea să te judece, nu vrea să te mintă, să te aburească cu nimic. Dacă tu oferi disponibilitatea de a interacționa, se bucură și te ia ca pe un partener de joacă. Calul nu îți cere nimic în schimb, decât onestitate, calitate pe care omul o pierde astăzi”, povestește Mugur Pop.